Колегиј Народне скупштине Републике Српске заказао је за понедјељак, 17. фебруара, посебну скупштинску сједницу на којој би требало да буде разматрана информација вези с одлукама Уставног суда Босне и Херцеговине.

Посебну сједницу затражила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, и то са само једном тачком дневног реда – “Информација у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ”.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је новинарима након сједнице Колегија, како је основни повод одлука Уставног суда БиХ о неуставном члану 53. Закона о пољопривредном земљишту.

Та одлука још увијек није достављена ентитетском паралменту.

“С одлуком сам упознат из саопштења Уставног суда и медија. Уставни суд БиХ је више пута изашао из оквира права”, рекао је Чубриловић и навео “да је то антидејтонско и антиуставно дјеловање тог суда”, те подсјетио да је питање власништва регулисано у ентитетима.

Цвијановић је у сриједу, 12. фебруара, изјавила да представници РС у институцијама БиХ обустављају рад у одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ, док се не усвоји нови закон о Уставном суду, без страних судија.

На састанку српских званичника и представника парламентраних странака усвојен је и закључак да се затражи одржавање хитне сједнице НСРС у вези с одлуком Уставног суда БиХ, који је прогласио несутавним члан 53. Закона о пољоприврендом земљишту ентитета РС.

“Одлука Уставног суда Босне и Херцеговине о Закону о пољопривредном земљишту у РС је коначна и обавезујућа, а сви који се противе и спрјечавају њено провођење супротстављају се Уставу и Дејтонском мировном споразуму”, упозорио је након тога потпредсједник РС Рамиз Салкић.

Указао је да ће блокада државних органа БиХ донијети штету свим грађанима те да представља антиуставно дјеловање.