Приједлог одлуке о посебним заштитним мјерама на увоз одређених производа поријеклом из земаља чланица Европске уније, чији је предлагач Министарство вањске трговине и економских односа БиХ, требао би се наћи на дневном реду сједнице Вијеће министара БиХ заказане за данас.

Вијеће министара БиХ почетком фебруара, са седам гласова за и три против, није постигло консензус за доношење ове одлуке, након обављена два круга гласања.

Ради се о мјерама које је предложило Министарство вањске трговине и економских односа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из земаља Европске уније, које се односе на повећање царинске стопе за 10 посто плус 2,5 КМ по килограму за говеђе и 10 посто плус 1,5 КМ по килограму за свињско месо.

Чланови Вијећа министара БиХ који се противе оваквој одлуци као разлог зашто је не треба подржати наводе да је одлука у супротности са Споразумом о стабилизацији и придруживању као и са чланом XИX. ГАТТ-а и Одлуком о мјерама заштите домаће производње од прекомјерног увоза.

Такођер, кажу да се из одлуке не види да је проведен поступак консултација са ЕУ, а што је обавеза у складу с наведеним претходним документима.

Мишљења су да консултације није могуће провести без успоставе информационог система у пољопривреди, а што је законска обавеза Министарства вањске трговине и економских односа БиХ. Истичу да тек с успоставом информационог система у пољопривреди можемо имати валидне податке који су прихватљиви и за ЕУ у процесу провођења консултација.

Такођер напомињу да, уколико би била донијета ова одлука, БиХ би прекршила Споразум о стабилизацији и придруживању, нарушили би кредибилитет наше земље и истовремено би нам пријетиле контра мјере од стране ЕУ, а познато је да преко 70 посто извоза БиХ остварује у ЕУ.

Става су да би се овом одлуком могле изазвати штете за прерађиваче, а са повећањем царина могло би доћи и до повећања цијене производа/поскупљења.

Указују и на то да је из табела анализа спољнотрговинске размјене видљиво да нема повећаног увоза свињског и говеђег меса, чак је и смањен у 2020. години, а да би се увела заштитна мјера морало би се доказати у процесу консултација да је дошло до прекомјерног увоза и да је то нанијело штету нашим произвођачима.

Надаље сматрају да ова одлука није производ анализа тржишта, јер је не може нико урадити без информационог система у пољопривреди, већ је урађена по налогу владе РС-а због лошег стања и слабих потицаја за произвођаче у РС-у. Наводе да ова одлука уопће не води рачуна о цјеловитом стању у цијелој БиХ.

Постављају и питање зашто Министарство вањске трговине и економских односа не успостави заједничку ИПАРД оперативну структуру, како би се ИПАРД средства имплементирала у Босни и Херцеговини, чиме би у значајној мјери била потпомогнута пољопривреда у БиХ. Указују на то да је БиХ изгубила огромне новце за помоћ пољопривреди због непостојања заједничке ИПАРД опреативне структуре.

Такођер, тврде да недостају подаци о увозу/извозу у земље с којима нас веже ЦЕФТА Споразум.

Један од разлога њиховог противљења је и тај што би ова одлука увела царине само на увоз из ЕУ, те питају шта је са увозом из других земаља које нису чланице ЕУ? Да ли је намјера да се кроз ову одлуку усмјери увоз живе стоке и меса из земаља које нису чланице ЕУ: Србија, Русија, Аргентина, Аустралија…

На крају, истичу да ова одлука неће заштитити произвођаче, јер је врло извјесно да би се увоз преусмјерио на земље које нису чланице ЕУ, јер се царинска тарифа не би односила на њих.

С друге стране, министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац раније је навео да ће предложити Вијећу министара да гласа за увођење прелевмана и царинских стопа, цијенећи потребу да хитно реагују и заштите домаћу производњу.

Према његовим ријечима, испуњени су услови за увођење предложених заштитних мјера, с обзиром на чињеницу да су примарни произвођачи из РС-а и ФБиХ додатно угрожени посљедицама пандемије Цовид-19 и нелојалном конкуренцијом извана.

“Ово је најбоља мјера којом ћемо заштитити наше произвођаче, те им омогућити наставак и развој производње”, поручио је тада Кошарац.

Он је нагласио да, паралелно с тим, Министарство вањске трговине и економских односа БиХ наставља са започетим консултацијама с Европском комисијом о предложеним мјерама, у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању.