Посланици новог, 23. израелског парламента, Кнесета, положили су данас заклетву уз оштре рестрикције, због ширења заразе корона вирусом.

Умјесто уобичајеног свечаног окупљања свих 120 чланова парламента нови посланици су полагали заклетву у групама од по троје, у 40 наврата, у складу са забраном скупова са више од 10 људи, по инструкцијама Министарства здравља.

Предсједник Израела Рувен Ривлин је предсједавао тим необичним догођајем, након што је сала Кнесета темељно дезинфикована.

Он је, уз предсједника и секретара Кнесета, отворио прву сједницу новог састава парламента у сали у којој су били само премијер Израела Бењамин Нетањаху и његов ривал Бени Ганц.

Ривлин их је позвао на јединство и компромис, оцјенивши да народ Израела “има потребу да се одмори”, послије три рунде парламентарних избора за мање од годину дана.

Заклетва је положена двије седмице након избора, али се чини да је Израел још увијек далеко од оснивања стабилне владе.

Ривлин је данас тај задатак повјерио бившем команданту израелске војске Ганцу, вођи савеза партија центра Плаво и бијело који је обезбиједио тијесну већину препорука нових посланика који је обећао да ће “учинити све што може да за неколико дана оформи националну, патриотску и широку владу”.

Међутим, осим заједничке жеље да смијене Нетањахуа, премијера са најдужим стажом у Израелу од преко 13 година, Ганцове присталице имају мало заједничког.

Оне су дубоко идеолошки подијељене и чини се да ће им бити веома тешко да оформе алтернативу влади Нетањахуа оптуженог за корупцију јер је Нетањахуов конзервативни Ликуд освојио је највише, 36 посланичка мандата на изборима 2. марта.

Међутим, он са својим савезницима вјерским и националистчким странкама има подршку од 58 посланика, три мање што је потребну за већину у Кнесету.

У настојању да се превазидје политички застој који већ дуго траје и избјегну још једни избори Ривлин је позвао синоћ Нетањахуа и Ганца на ванредни састанак у нади да ће их навести да образују владу јединства.

Обојица су изразила спремност за то због ванредне ситуације настале ширењем новог вируса.

Ипак постоји препрека, а то је дубоко неповјерење између њих након ружне изборне кампање и неспоразума око тога ко би такву владу предводио.

У Израелу је најмање 255 људи заражено корона вирусом и тај број брзо расте.

Нетањаху је увео низ мјера да ограничи путовања и да људи иду у карантин, што је до сада допринијело да нема умрлих.

Експерти међутим кажу да предстоји још доста тешких седмица и још више рестрикција у свакодневном животу.

Захваљујући мјерама које је увео Нетањаху је постао популарнији, а суђење му је одгођено јер је и судство у ванредној ситуацији.