Нестраначки посматрачи Коалиције за слободне и поштене изборе „Под лупом ће бити на свим бирачким мјестима у Опћини Травник и Опћини Фоча(ФБиХ) који ће се одржати 11. априла.

Након што је донијела одлуку о престанку мандата начелника Опћине Фоча (ФБиХ) и одлуку о немогућности преузимања мандата за начелника Опћине Травник, Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је 02. 02. 2021. године донијела одлуке о расписивању и одржавању пријевремених избора за начелника/цу Опћине Фоча (ФБиХ) и Опћине Травник.

Нестраначки посматрачи Коалиције за слободне и поштене изборе „Под лупом ће бити на свим бирачким мјестима у Опћини Травник и Опћини Фоча(ФБиХ),те ће кроз праћење отварања и уређења бирачких мјеста, процеса гласања, затварања бирачких мјеста и бројање гласова, пратити и биљежити појаву могућих изборних неправилности и радити на њиховом отклањању у току изборног дана да би се изборни процес одвијао неометано и у складу са Изборним законом Босне и Херцеговине, наводи се у саопћењу.

Коалиција „Под лупом“ ће такођер пратити и објавити податке о излазности на пријевременим изборима и као и резултате за избор начелника/це Опћине Фоча (ФБиХ) и Опћине Травник.

О цијелом избором процесу јавност ће бити информисана путем саопћења за јавност, конференција за медије и друштвених мрежа. Коалиција „Под лупом“ ће у Травнику формирати Позивни центар гдје ће организовати и већину медијских активности кроз које ће објављивати податке о изборном процесу и за Опћину Фоча (ФБиХ) и за Опћину Травник.

Из Коалиције „Под лупом“ подсјећају да грађани и грађанке Коалицији „Под лупом“ могу пријавити све уочене изборне неправилности бесплатним позивом на број телефона 080 05 05 05 или путем онлине обрасца “Пријави изборну нерегуларност” на wеб страници www.подлупом.орг.