Меморијални центар Сребреница је данас, поводом 28. годишњице масакра на игралишту, представио поставку ”74 пари ципела за 74 изгубљених живота младости Сребренице”.

На данашњи дан 1993. године, четири гранате испаљене са положаја тзв. Војске Републике Српске усмртиле су 74 и раниле више од 100 особа, младости Сребренице која се на тај дан окупила на главном градском игралишту, вјерујући да тог дана неће доћи до напада са положаја ВРС-а, саопћено је из Меморијалног центра Сребреница.

”Убијена је младост Сребренице, убијени су Бошњаци који су остали у опкољеној Сребреници, али најважније од свега – убијена су дјеца, невина и без гријеха. Данас би они били очеви и мајке, али је тог 12. априла 1993. године прекинута њихова младост силом система који и данас влада овим простором. Не заборављамо убијену дјецу Сребренице, не заборављамо да је тек по њиховом убијању међународна заједница реагирала и успоставила ’сигурне зоне’. Не заборављамо и сву издају која је дошла касније”, поручују из Меморијалног центра Сребреница.