Pуски суверени инвестициони фонд објавио је данас да је постигао споразум са индијском фармацеутском групом о производњи најмање 200 милиона доза руских вакцина Спутњик В против корона вируса.

Фонд који је дјелимично финансирао развој вакцине саопштио је да се удружио са компанијом Стелис, филијалом фармацеутске групе Страјдс (Стридес), за производњу од трећег тромесечја 2021. “најмање 200 милиона доза Спутњика В које су довољне за вакцинисање 100 милиона људи”.

Претходно, у новембру прошле године, руски фонд постигао је споразум са индијском групом Хетеро за производњу 100 милиона доза вакцине Спутњик В годишње.

Вакцина која је одобрена у 52 земље у свијету, према наводима руског фонда, није одобрена за употребу у Индији гдје су у току клиничке пробе али Москва настоји да широм свијета повећа број мјеста за производњу, пошто су њени капацитети и даље релативно ограничени у односу на међународну тражњу.

“Велика количина вакцине која ће се производити заједно са Стелисом допринијеће проширењу приступа вакцини на свјетском нивоу”, рекао је шеф руског фонда Кирил Димитријев наведено је у саопштењу.

Вакцина Спутњик В првобитно је прихваћена са скепсом у иностранству, али њена поузданост потврђена је у фебруару у научном часопису Лансет (Тхе Ланцет). Тренутно је Европска агенција за лијекове провјерава ради одобрења.

Руски суверени фонд је одвојено саопштио данас да је вакцина Спутњик В одобрена на Филипинима по процедури за хитну употребу. Шеф фонда рекао је да вакцина одобрена послије дубинске провjере научних података.