Позоришни студентски фестивал “Постфест”, у организацији студената Академије сценских умјетности Сарајево, ове године ће бити одржан у онлајн формату, од 17. до 20. децембра.

Фестивал ће ове године угостити позоришног редитеља Оливера Фрљића, једног од највећих редитеља данашњице који активно ради у Европи. Нјегове представе ријетко играју у Босни и Херцеговини, а када се то деси изазивају велику пажњу и бивају забрањене, наводи се у саопћењу.

Поред Фрљића, у едукативном програму ће бити Горан Богдан који је номиниран за највећу еуропску награду ЕФА, глумац који има успјешну каријеру, а иза себе низ главних улога на телевизији, филму и позоришту.

У програму ће, као највеће име, бити Корнел Мундруцо, позоришни редитељ који је тренутно запослен у берлинском “Волксбун”. Нјегови су филмови премијерно приказивани на Филмском фестивалу у Кану и фестивалу у Венецији, а ускоро се очекује и премијера филма на Нетфлиxу. Такођер, у прораму ће бити кастинг директорица Тимка Грин која сарађује са највећим кастинг директорима у свијету, а радила је на филмовима “Skyfall” и “А Perfect Day”.

“Захвални смо на могућности да и ове године имамо велика имена из позоришне и филмске индустрије. Вјерујемо да је ово начин на који можемо оплеменити наше образовање и бити у корак са свијетом”, рекао је Златко Софовић, директор “Постфеста”.

У фокусу фестивала је студентски драмски текст.

За регионалну публику бит ће приказана сценска читања три студентска текста. Текстови су са Академије драмских умјетности Загреб, Факултета драмских уметности Београд и Академије сценских умјетности Сарајево, а читат ће их дванаест студената и студентица глуме са Академија из Загреба, Бањалуке, Тузле, Сарајева, Новог Сада, Београда и Цетиња. Јавна читања водит ће студентице треће године режије сарајевске академије.

Цијели програм бит ће могуће пратити на веб страници postfest.ba.