Међународно удружење за зрачни транспорт (ИАТА) објавило је да би авио компаније због другог вала пандемије коронавируса ове и наредне године могле претрпјети губитке од укупно 157 милијарди долара.

ИАТА, чије сједиште је у Монтреалу у Канади, објавио је извјештај о економским и финансијским изгледима глобалне индустрије зрачног транспорта.

У извјештају се процјењује да ће се потрошња у ваздушном саобраћају ове године смањити на 340 милијарди долара, што ће бити мање за 61,2 посто у односу на 2019. годину.

Наводи се да би се потрошња у ваздушном саобраћају током 2021. године требала повећати за 40,1 посто у односу на 2020. и достићи 476 милијарди долара.

Стручњаци ИАТА-е сматрају да би због кризе изазване пандемијом коронавируса авиокомпаније током ове године могле претрпјети губитак од 118,5 милијарди долара, а сљедеће године 38,7 милијарди долара, што би укупно представљало губитак од 157 милијарди долара.

ИАТА је у свом јунском извјештају о изгледима у зрачном транспорту процијенила двогодишњи губитак од 100 милијарди долара.

Пад броја авионских путника на 1,8 милијарди –

У најновијем извјештају процјењује се да ће се број авионских путника смањити са 4,5 милијарде прошле године на 1,8 милијарди ове, те да ће 2021. након опоравка број путника у авионском саобраћају износити 2,8 милијарди.

У извјештају ИАТА-е наведено је да ће због пандемије приходи авио компанија од путника пасти за 69 посто у 2020. у односу на прошлу годину, на 191 милијарду долара.

ИАТА такођер предвиђа да ће приходи од зрачног карго пријевоза ове године порасти за 15 посто, на 117,7 милијарди долара, након што су авио компаније повећале цијене терета због мањка путника. У извјештају се наводи да ће глобална количина зрачног карго пријевоза пасти за 11,6 посто на 54,2 милиона тона.

Авионска индустрија једна од најтеже погођених привредних грана –

Авионска индустрија је једна од привредних грана које трпе најтеже посљедице током кризе изазване глобалном пандемијом коронавируса.

Болест КОВИД-19 узроковала је готово потпуну обуставу зрачних путовања, што је довело до огромног броја отказивања летова на глобалном нивоу, због чега су авио компаније претрпјеле велике губитке.

У извјештају ИАТА-е се наводи како би ипак убрзани развој и дистрибуција вакцине против КОВИД-19 могли значајно помоћи опоравку авионска индустрије широм свијета, те је поновљен апел владама да мјере карантине које ограничавају путовања замијене масовнијим тестирањима.