Посљедице пандемије коронавируса у Босни и Херцеговини снажно су осјетили и привредници у Босни и Херцеговини. Мјере за помоћ привреди нису донесене на државном, већ су препуштене ентитетским владама. Влада Федерације БиХ је у прошлој години издвојила 180 милиона за привреднике, а Влада Републике Српске 70 милиона. Послодавци у оба ентитета сматрају- да се овим износима само ублажавају, али не и трајно рјешавају губици које су претрпјели.

Од 180 милиона марака издвојених у прошлој години из Компензационог и Фонда солидарности Републике Српске за санирање посљедица пандемије привредници су добили 70 милиона. Од исплаћених 38 милиона марака у овој години привреди је додијељено 3,5 милиона. Ресорни министар позива привреднике да под повољним условима аплицирају за средства из Гарантног фонда.

“Путем Гарантног фонда на располагању стоји 238 милиона марака који су усмјерени за те намјене и сви привредници који имају потребу за тим могу остварити та средства. Што се тиче Министарства ми смо исплатили у прошлој години подстицаје за плате у висини од 8 милиона,“ истакао је минисар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

У Унији удружења послодаваца Републике Српске мјере Владе не виде као коначно рјешење проблема, јер су губици у привреди огромни. Привредници истичу да их је спасила помоћ Владе прошле године, али да су посљедице пандемије још теже у овој години.

“Без те помоћи више 80 посто таквих предузеца не би постојало. Оно што ми очекујемо а и упутили смо Влади захтјев да се настави та помоц и у првом кварталу ове године исплате порези и доприноси на исплаћене плате”, казао је директор Уније Удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

“Без те помоћи више 80 посто таквих предузеца не би постојало. Оно што ми очекујемо а и упутили смо Влади захтјев да се настави та помоћ и у првом кварталу ове године исплате порези и доприноси на исплаћене плате,“ рекао је директор “Аутопревоза” Дејан Мијић.

Влада Федерације БиХ је је у овој години планирала 150 милиона марака у Фонду за стабилизацију привреде, а за пројекте запошљавања 50 милиона марака. За кантоне је предвиђено 300 милиона марака.

У Удружењу послодаваца Федерације БиХ сматрају да су кантони прошле године подбацили када је ријеч о помоћи привреди током пандемије.

“Мислимо да су то требало бити већа средства да би привреда осјетила значајнију помоћ. Ако погледате земље у окружењу и у Европи издвајале су од 6 до 8 одсто ДБП за помоћ привреди,а код нас 300 милиона у прошлој години је 1,5 ДБП”, истакао је предсједник Удружења послодаваца Федерације БиХ.

Влада Кантона Сарајево саопштиле је да су усвојене мјере за ублажавање економских посљедица на приврду у износу од 149 милиона марака.

“21 милион је директна подршка привреди за очување радних мјеста, 3,5 милиона за растерећење привреде, 90 милиона су кредитна средства за субјекте мале привреде,“ рекао је министар привреде Кантона Сарајево Аднан Делић.

Привредници очекују да ће ова година бити тежа за пословање него прошла, јер се пандемији не назире крај. Помоћ коју добијају тешко да ће моћи да закрпи све минусе у пословању у рестриктивним околностима.