Кантонални суд у Бихаћу је у цијелости потврдио све тачке оптужнице коју је Тужилаштво Унско-санског кантона подигло против начелника Велике Кладуше Фикрета Абдића, који се терети за више продужених кривичних дјела, међу којима и злоупотребу положаја.

Оптужницом су обухваћени и Сулејман Силић, Фикрет Пајазетовић, Селим Кајтезовић, Хашим Граховић, Сања Силић и Фатма Галијашевић, саопштено је из кантоналног Тужилаштва.

Оптуженима се ставља на терет да су починили више продужених кривичних дјела, злоупотребе положаја или овлаштења и кривично дјело повреда равноправности у обављању привредне дјелатности.

Абдић је оптужен за злоупотребу положаја или овлаштења која се огледају у незаконитом провођењу поступака јавних набавки и фаворизовању једног понуђача, тачније бироа СЕННСА из Велике Кладуше.

Осим тога, на терет му се стављају незаконита унапређења државних службеника, као и прибављање имовинске користи оптуженом Сулејману Силићу, тадашњем руководиоцу свих служби.

Абдић је оптужен и за најтежи облик злоупотребе положаја или овлаштења, који се састоји у томе да је користећи службени положај и политички утицај незаконито и противуставно доносио буџет општине за за 2019. и 2020. годину, а све с циљем да се за Удружење за заштиту незапослених дионичара предузећа “Агрокомерц” и за Општу кладушку задругу, у којима је оптужени чинио управљачку структуру и имао одлучујући утицај, незаконито додјељује новац из буџета.

Осталим оптуженима на терет се ставља да су формално руководили бироом СЕНССА у Великој Кладуши, који је имао монопол у изради документације за прибављање урбанистичких и грађевинских дозвола у општини Велика Кладуша, док је бироом де фактно управљао оптужени Силић. Фикрет Абдић је на локалним изборима у новембру прошле године поново изабран за начелника општине Велика Кладуша, а прије тога је провео неколико мјесеци у притвору, из којег је пуштен након што му је Врховни суд Федерације БиХ уважио жалбу.