Милијун конвертибилних марака потицајних средстава ићи ће за помоћ господарственицима у Херцеговачко-неретванској жупанији, саопћено је из Владе, док су два милијуна марака предвиђена за помоћ пољопривредницима.

То су редовни потицаји за које су обртници мислили да неће бити реализовани због ситуације с коронавирусом.

Програм развоја малог господарства требао би помоћи господарственицима који трпе велике посљедице због корона кризе, кажу из Владе ХНЖ-а. За ову годину осигурано је милијун марака средстава.

“То су редовна потицајна средства, за која ће бити расписан потицај у 9. мјесецу. Ове године су мало повећана за разлику од пријашњих година. Од милијун марака, ове године ће око 180 хиљада бити за обртнике. Прије је било око 60-70 хиљада”, казао је Анер Крушкоња, предсједник Обртничке коморе ХНЖ.

Помоћ ће добити и пољопровредници, и то углавном домаћи произвођачи. Влада је за њих осигурала укупно два милијуна марака.

“Из ова два милијуна марака бит ће потицана скоро у цијелости домаћа производња, шљиве, смокве, шипка и других пољопривредних култура које успјевају на нашем подручју”, рекао је гласноговорник Владе ХНЖ Перо Павловић.

Дио пољопривредних средстава бит ће додијељен и винарима, који би некада прижељкивали плодну годину као ову, али сада се боре с другим проблемима. Грожђа и вина, кажу, имају и више него довољно, али извоз је пао за 95 посто. Не само да га немају коме продати, проблем ствара и његово складиштење.

“Сад нам долази берба, бачве и танкови пуни. Проблем је како откупити грожђе, јер ми имамо преко 200 коопераната за грожђе и они преко 35 година предају грожђе. Сад се сналазимо, тражимо, пунимо вино у боце. Надам се да ће ово стати и да ће бити боље”, казао је Мирослав Ћорић из винарије у Читлуку.

Три милијуна марака потицајних средстава требало би бити од великог значаја у овим тешким временима, кажу нам суговорници, али не треба заборавити ни на средства која ће добити на основу усвојеног короназакона у овој жупанији. Речено нам је како је пристигао велики број захтјева за помоћ, а у тијеку је њихова обрада.