У Меморијалном центру Сребреница – Поточари данас је одржано спонтано окупљање представника удружења која окупљају преживјеле жртве геноцида, грађана и бошњачких политичких представника у Сребреници.

Окупљени су изразили незадовољство и упутили протест поводом додјеле Нобелове награде аустријском писцу Петер Хандкеу.

“Упућујемо ријечи протеста. Од 1992. године па све до данас силним неправдама трују се жртве геноцида. Додјела Нобелове награде човјеку који негира геноцид је заправо награда за негирање геноцида. Поставља се питање, докле више? Зар се може додијелити било каква награда, камоли Нобелова, човјеку који негира геноцид”, рекла је Фадила Ефендић, предсједница удружења „Сребреничке мајке“.

Мејри Ђогаз су у геноциду убијена три сина, супруг и многобројна родбина.

“Тешка је судбина свих нас. Моја дјеца су убијена, мој супруг. И сад се додјељује награда некоме ко негира то, некоме ко негира да сам ја имала дјецу. Могу они додијелити коме хоће и шта хоће, али истина је једна”, казала је Ђогаз.

Политички представници Бошњака у Сребреници су сагласни да је додјела Нобелове награде за књижевност Хандкеу срамота Комитета за додјелу Нобелове награде.

“Додјела ове награде Петеру Хандкеу је грешка. Тај писац је величао, дружио се и испијао кафе и ракије са онима који су починили геноцид. Неправда учињена било гдје је пријетња правди свуда. Неправда која је учињена Сребреници никада није исправљена. Због тога и имамо овакве случајеве гдје се награде додјељују негаторима геноцида”, рекао је замјеник начелника општине Сребреница Хамдија Фејзић.