Реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин ефендија Кавазовић и саудијски министар за исламска питања, да’ву и упућивање др. Абдулатиф бин Абдулазиз Ал Шејх потписали су данас у Гази Хусрев-беговој библиотеци у Сарајеву Меморандум о разумијевању.

Овим важним документом бит ће регулирани односи Министарства за исламска питања, да’ву и упућивање Саудијске Арабије и Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, те унапријеђена већ постојећа сарадња.

“Имамо велику срећу да је Босна и Херцеговина вјероватно прва балканска земља у којој живе муслимани да је потписала овако значајан протокол о сарадњи”, рекао је реису-л-улема Кавазовић.

Он је нагласио да се ради о наставку реализације свих досадашњих заједничких пројеката, те да ће се потписаним Меморандумом још више ојачати муслимани и Исламска заједница у БиХ, као и заједнички рад на исламским питањима.

Реису-л-улема је овом приликом још једном захвалио слуги двају харема, саудијском краљу Селману бин Абдулазизу и његовом насљеднику на свему што су чинили и чине за БиХ.

“Увијек ћемо рачунати на њихову помоћ и заједно се трудити да ислам и муслимане у Европи прикажемо у најљепшем свјетлу, посебно ако се узму у обзир два присутна проблема на овим просторима, а то су претјеривање у вјери и исламофобија у Европи”, рекао је реису-л-улема.

Министар Ал Шејх је истакао да је у настојањима Исламске заједнице и реису-л-улеме препознао напоре на изградњи муслиманске заједнице у Босни и Херцеговини као заједнице „средњег пута“.

“Полазећи од тога да смо дужни држати се онога што нам је наредио Аллах џ.ш. и да будемо заједница средњег пута, не екстремно удесно нити екстремно улијево, како бисмо у нашем овосвјетском животу ходили правично и стамено, оно што сам свједочио код свог брата, његове еминенције реису-л-улеме, улијева смиреност. Свједочио сам стремљење и озбиљност у прихватању свега што потиче људе да се држе ‘умјереног ислама’ и тако буду узор свијету у којем живе у Европи”, рекао је саудијски министар.

Он је такођер оцијенио како је Краљевина Саудијска Арабија постала примјер у погледу поштивања онога што је наређено Кур’аном и Суннетом, а што налаже муслиманима да се држе умјереног, средњег пута, без фанатизма, екстремизма, тероризма, мржње и расизма.

“Све ово је у исламском вјерозакону омражено”, казао је министар Ал Шејх, те поручио да се освједочио да и Исламска заједница у БиХ и њен поглавар, исто као и саудијски краљ и његов пријестолонасљедник, позивају на мисију љубави и мира, сигурности и стабилности, те окретање леђа стављању вјере у службу политичких питања и личних интереса.

Министар др. Абдулатиф бин Абдулазиз Ал Шејх борави у вишедневној званичној посјети Босни и Херцеговини, у оквиру које ће се састати с високим државним представницима наше земље.