Мексико је данас почео давати прве дозе вакцина Фајзер/БиоНТек грађанима, дан након што је стигла прва пошиљка.

Тиме је започело масовно вакцинисање у Мексику медицинског особља у болницама.

Почетна количина од готово 3.000 вакцина, која је стигла у сриједу ујутро, додијељена је у Општој болници Мексико сити и двије војне базе у градовима Толука и Кверетаро. Свака локација примила је око 975 доза вакцина Фајзер.

Замјеник министра здравља Хуго Лопез Гател рекао је да ће до краја дана бити вакцинисано 2.975 медицинских радника.

У зависности од изложености КОВИД-19 одлучиће се о примјени вакцина, а сестре, доктори, лаборатанти, хемичари и радиолози сматраће се приоритетом.

Предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор нагласио је да Фајзер поштује договор и да је ова компанија испунила своје обвезе према мексичкој влади.

“Ако се Фајзер не буде придржавао споразума, обавијестит ћемо вас, али сигуран сам да то неће бити потребно, овдје ћемо објавити да су испунили обавезе и захвалићемо Фајзеру на томе”, рекао је предсједник у Националној палати.

“Почетни програм вакцинације састојаће се од повремених испорука, почевши од 23. децембра с кулминацијом 31. јануара када ће у Мексико бити испоручено 1,4 милиона вакцина”, изјавио је министар иностраних послова Марсело Ебрард.

Сљедећа пошиљка из Фајзера требала би стићи сљедећи уторак, а ради се о 50.000 доза, а свака особа је кандидат за вакциннацију.

Према подацима Националног вијећа за науку и технологију, Мексико има више од 1,5 милиона потврђених случајева коронавируса и више од 137.000 смртних случајева.