Припадници Батаљонске групе лаке пјешадије Оружаних снага Босне и Херцеговине почели су на војном полигону “Мањача” четверодневну вјежбу, у циљу извођења НАТО оцјењивања (НЕЛ-1) по Концепту оперативних способности (ОЦЦ Е&Ф).

Припадници ИНФ-Л-БНГ ће кроз вјежбу оцјењивања бити провјерени и оцјењени од стране оцјењивача НАТО-а у подручју интероперабилности. То подразумијева провјеру обучености, организацију, структуру и опрему декларираних јединица, по НАТО-овој листи задаћа.

Успјешним реализирањем вјежбе НЕЛ-1, ова пјединица лаке пјешадије завршит ће први ниво четверогодишњег оцјењивања по НАТО-вом Концепту оперативних способности и у потпуности постати интероперабилна по НАТО стандардима. Потом слиједи други ниво двогодишњег оцјењивања у подручју борбене спремности, након чега је јединица цертифицирана за учешће у мултинационалним операцијама вођеним НАТО-ом, операцијама Еуропске уније и Уједињених нација.

Ради достизања интероперабилности с оружаним снагама чланица НАТО савеза те учешћа у изградњи и очувању мира у регији и свијету, Оружане снаге БиХ су 2018. године декларирале Батаљонску групу лаке пјешадије . Ова је јединица у новембру 2019. године успјешно прошла и вјежбу оцјењивања СЕЛ-1 (самооцјењивање) сукладно НАТО процедурама, која је била предуслов за реализацију НЕЛ-1.

Концепт оперативних способности је програм којим се изграђује, достиже и верифицира интероперабилност и оперативна способност декларираних јединица за учешће у операцијама предвођеним НАТО-ом. До сада је успјешно оцијењено 11 јединица ОС БиХ (750 припадника), које су НАТО оцјењивачи оцијенили борбено спремнима.

Приликом припреме и током реализације вјежбе поштују се све епидемиолошке и хигијенске мјере, као и прописане мјере од надлежних институција, а у циљу сприечавања ширења коронавируса. За све учеснике вјежбе осигуран је константан надзор надлежних медицинских служби ОС БиХ, а средства за личну и колективну хигијену донирала је Британска амбасада у БиХ, наводи се у саопћењу из Оружаних снага БиХ.