У Семберији је почела жетва стрних жита. Приноси су задовољавајући, но пољопривреднике обесхрабрује чињеница да откупна цијена пшенице још није позната. Уз то, “Житопромет” ове године неће вршити откуп.

На семберским њивама жетва стрних жита увелико је у току. Војислав Лукић из семберског села Суво Поље каже да је принос јечма изнад вишегодишњег
просјека.

“Сад се скида јечам, принос је екстра, пет до 6 тона по хектру, није дуго година овако бацао. Пшеница још није кренула, надамо се да ће за пар дана док угрије да ће кренути пшеница”, каже Војислав.

Пшеницом је ове године у Семберији засијано око 12.000 хектара.

“У принципу то је у неком просјеку, нешто је мање у односу на прошлу годину, обзиром на сву сјетву која је била, знате да је било суво вријеме тешко је било за обраду и људи су засијали мање него прошле године”, истиче Милан Савић из Одјељења за пољопривреду Града Бијељина.

Пољопривреднике обесхрабрује чињеница да ни ове године није позната откупна цијена пшенице, иако ускоро падају први откоси.

Један од највећих откупљивача у Семберији “Житопромет” је у стечају и ове године неће вршити откуп.

“Капије ‘Житопромета’ за пшеницу су затворене самим тим због пандемије короне која је развукла најмање три мјесеца период судских спорова, ако знамо да суд није радио два три мјесеца и ми смо били ускраћени да стечајни поступак који је у току окончамо или да нешто друго предузмемо”, каже предсједник Синдиката радника а.д. “Житопромет” Бијељина, Душан Томић.

Због пандемије коронавируса упитно је и да ли ће пшенице бити довољно ако земље извознице затворе границе.

“Ми иначе немамо довољне количине за сопствене потребе и кад бисмо имали све заисјано пшеницом, с обзиром да немамо толико површина које би могле бити засијане и немамо високе просјечне приносе пшенице”, наглашава Радмила Нешковић из Министарства пољопривреде РС.

Обесхрабрује и податак да, осим подстицаја ресорног министарства, пољопривредници у Семберији не могу рачунати на подршку из Аграрног буџета за пшеницу.