Радници у Фајзеровој творници у Мишигену отпремили су у недјељу рано ујутро прве пошиљке свог цјепива против ковида-19 чиме је почела највећа и најсложенија дистрибуција цјепива у повијести Сједињених Држава.

Телевизијске снимке из Фајзерове творнице у Каламазоу приказују раднике који извлаче кутије с цјепивом из замрзивача и постављају их у велике плаве хладњаке прије него што ће кутије бити означене наљепницама.

Снажним пљеском радници су попратили пријенос првих кутија до камиона којима ће се цјепиво кренути, уз строгу пратњу шерифских служба, пут коначних одредишта.

“Мјесецима смо с надлежним службама припремали стратегију за учинковиту логистику дистрибуције цјепива и сада је вријеме да план проведемо”, рекао је Вес Велер, предсједник здравственог одјела УПС-а, велике доставне компаније.

Фајзерове ледене пошиљке садрже до 4875 доза које ће се камионима превозити из Каламазоа до зракоплова.

Радници ће товарити цјепиво – која мора бити складиштено на субарктичкој температури – у зракоплове којима ће се превозити до средишњих складишта доставних твртки као што су споменути УПС (Јунајтед Парсел Сервис ) или ФедЕкс у градовима Лузвил, Кентаки и Мемфис.

Из тих средишњих складишта цјепива ће се дистрибуирати у 145 америчких мјеста која ће примити прве дозе.

Возачи УПС-а и ФедЕкса требали би прве “пошиљке” са цјепивима предати здравственим службама у понедјељак.

Здравствени дјелатници и штићеници дома за старије и немоћне међу првима ће бити цијепљени у САД-у.

Фајзерово цјепиво најзахтјевније је међу свим цјепивима развијенима за борбу против пандемије коронавируса, јер захтјева најстроже мјере за испоруку и складиштење при температури од минус 70 ступњева Целзијевих.

За УПС и ФедЕкс достава цјепива је приоритет, па су тако предвидјели просторе у зракопловима и камионима у ово предбожићно вријеме када је повећан промет за доставу робе купљење онлајн.

Обје твртке овлаштене су за пријевоз осјетљивих медицинских производа и тешко могу погријешити.