И док Централна изборна комисија помјера одржавање локалних избора, то не ремети предизборну кампању, која је у Републици Српској у пуном јеку. Склапају се нови споразуми, одређују правци заједничких страначких наступа и заговара страначка политичка идеологија.

Више од четири мјесеца до локалних избора у Босни и Херцеговини, највећа странка на власти СНСД убрзано склапа коалиције са странкама и појединцима сличне провенијенције. Према најновијем данас потписаном споразуму СНСД -а И СПС -а сарадња ће бити реализована од учешћа на локалним изборима до републичких и свих других нивоа власти. Овај и слични споразуми искључују сваку другу врсту коалиције .

“СНСД остаје привржен сарадњи са странкама са којима је у Коалцији на нивоу РС и повући ће своју сагласност за именовање њихових људи на свим нивоима власти у случају да било која од тих странака направи коалицију изван тог блока, а посебно са опозицијом”, каже предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Додикова опомена изречена је дан након што је ДНС, иначе коалициони партнер СНСД, дао слободу општинским одборима о склапању коалиција на локалним изборима. СПС која се одцијепила од СПРС старим стратешким партнером СНСД-а, биће дио исте коалиције и ријеч је о готово рутински одрађеном послу. Оно о чему се међутим спекулисало више мјесеци коначно је преточено у споразум према којем ће Мићо Мићић бити кандидат СДСС-а И СНСД-а за градоначелника Бијељине. Мићић ће као кандидат СДСС-а имати мандате двије године, а кадар СНСД-а сљедеће двије године.

“Сигуран сам да можемо заједничким снагама реализовато пројекте о којима смо разговарали и направити бољи амбијент у Бијељини”, истиче Мићић.

Опозиционе партије још увијек нису направиле ниједан споразум. У СДС-у за сада истичу да имају више кандидата међу којима ће тражити кандидата опозиције за градоначелника највећег града у РС, Бањалуке. СДС, такође, заговара враћање одређених надлежности на локалне заједнице.

“Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић вјерује да ће опозиција, уз неке специфичности, заједнички изаћи на изборе. Вјерује у договор Тривић-Станивуковић који се помињу као кандидати ПДП-а за градоначелника Бањалуке”, каже предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Иванић каже да ће договор Јелене Тривић и Драшка Станивуковића бити јасан, те да ће они то саопштити врло брзо.

И док актуелни градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, кандидат СНСД-а, истиче да има подршку странке на предстојећим локалним изборима, Јелена Тривић признала је да постоји могућност да баш она буде кандидат за градоначелника Бањалуке.

“Највише о томе разговарам управо са Драшком. Ми смо борци против режима. Кандидатура не може да поремети наше односе. Постоји могућност да ја будем кандидат”, наглашава Тривић.

Но слика ко ће заузети коју фотељу ће очито бити јаснија након одржавања локалних избора. До тада на политичкој сцени остају убјеђења, обећања и на крају опција изабери.