Конституирајућа сједница Градског вијећа Мостара на којој би се требао бирати нови мостарски градоначелник, тј. одржати други круг гласања у који су прошли Марио Кордић (ХДЗ БиХ) и Златко Гузин (Коалиција за Мостар), настављена је данас.

Прошлог тједна сједница је прекинута након што је БХ блок предложио потписивање политичког споразума према којем би се на челу Мостара тијеком сљедеће четири године ротирала три градоначелника.

Такву могућност подржали су вијећници Коалиције за Мостар (СДА, СББ, ДФ, СБиХ, БПС), док је ХДЗ БиХ приједлог одбацио, оцијенивши га неозбиљним.

Уочи данашње сједнице огласили су се из Изасланства Еуропске уније у Босни и Херцеговини, Уреда високог представника, Мисије ОЕСС-а у БиХ, те велепосланстава Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства те позвали градске вијећнике Мостара да даље не одгађају процес избора градоначелника.

Како су нагласили у заједничкој изјави, начин избора градоначелника Града Мостара јасно је прописан Статутом и важећим Пословником због чега су вијећнике позвали да покажу одговорност и брзо изаберу градоначелника у складу са законским оквиром на сљедећој сједници.

Кандидат ХДЗ-а БиХ за градоначелника Марио Кордић изјавио је прије сједнице да је оптимистичан гледе данашње сједнице и да очекује да ће вијећници изабрати новог градоначелника.

Адела Госто из ПМП-а такођер има иста очекивања, но исто тако, сматра да би била лијепа прича да се прихвати приједлог ротирајућег градоначелника.

“Како свари стоје данас ћемо добити градоначелника, а с обзиром на то да се Наша странка изјаснила да ће остати суздржана, онда ће то бити, претпостављам, Марио Кордић”, казала је Госто.

Бошка Ћавар из Наше странке казала је да би свим грађанима користило да изаберу новог градоначелника.

Нагласила је како би приједлог о ротирајућем градоначелнику изискивао и додатна новчана средства.

За избор у другом кругу гласања потребна је двотрећинска већина, а ако ни један од два преостала кандидата не добије толику потпору, слиједи трећи круг у којем је довољна већина назочних вијећника.

У случају изједначеног резултата у трећем кругу градоначелник ће постати млађи кандидат.