Prijevremeni izbori za načelnike općina Travnik i Foča (FBiH) počeli su jutros u sedam sati, a biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati. Odziv birača na redovitim biračkim mjestima do 16:00 sati u Travniku je 20,48 %  a u  Foči (FBiH) 51,01 %., saopćila je Centralna izborna komisija BiH.

Изборна шутња траје од у суботе, 10. априла у седам сати до затварања бирачких мјеста, односно до 19 сати у недјељу, 11. априла.

Централна изборна комисија БиХ је на 18. сједници одржаној 2. фебруара ове године донијела одлуке о одржавању пријевремених избора за начелника Опћине Травник и начелника Опћине Фоча (ФБиХ).

На гласачком листићу за избор начелника Опћине Травник налазе се два кандидата у име два овјерена политичка субјекта док се на гласачком листићу за начелника опћине Фоча (ФБиХ) налазе четири кандидата (два независна и два кандидата у име два овјерена политичка субјекта).

За потребе одржавања пријевремених избора у Травнику је одређено 77 редовних бирачких мјеста, формирана су три мобилна тима и један посебан ЦОВИД-19 мобилни тим, док су за одржавање пријевремених избора у Фочи (ФБиХ) одређена три редовна бирачка мјеста, формирана су два мобилна тима и један посебан ЦОВИД-19 мобилни тим.

Право гласа на пријевременим изборима за начелника Опћине Травник, према бирачком списку закљученом у поноћ на дан 22. марта, има 47.782 бирача укључујући 214 бирача регистрираних за гласање у одсуству који право гласа остварују лично на бирачком мјесту у Травнику и 746 бирача регистрираних да гласају путем поште.

Право гласа на пријевременим изборима за начелника Опћине Фоча (ФБиХ), према закљученом бирачком списку у поноћ на дан 22. марта, има 1.605 бирача укључујући 31 бирача регистрираног за гласање у одсуству који право гласа остварују лично на бирачком мјесту у Фочи (ФБиХ) и 13 бирача регистрираних да гласају путем поште.

За посматрање пријевремених избора у Травнику и Фочи (ФБиХ) ЦИК БиХ је акредитирала 122 посматрача удружења грађана, док је за акредитирање посматрача политичких субјеката за посматрање рада бирачких одбора и опћинске изборне комисије надлежна опћинска изборна комисија.

Акредитирала је и једног посматрача у име политичког субјекта за посматрање рада Главног центра за бројање и рада Централне изборне комисије БиХ.