Удруга за заштиту природе и околиша “Конгора” из Конгоре крај Томиславграда започела је с реализацијом пројекта “Археолошко истраживање и заштита делматске градине на Либу”.

Локалитет Либ, који се налази надомак томиславградских насеља Конгоре и Борчана, један је од најпознатијих митских локалитета на којем су пронађени разни повијесни предмети, али и који је у прошлости доста пута био девастиран.

Једна од девастација догодила се 80-тих година прошлог стољећа када је у вријеме бивше државе изграђен ТВ одашиљач, казао је за предсједник Удруге “Конгора” Јозо Јолић.

Говорећи о самом пројекту Јолић је казао како је ријеч о дугогодишњем пројекту који ће се одвијати у више фаза.

Прва фаза пројекта која започиње данас подразумијева прилагодбу терена, односно поправљање приступне цесте како би се што лакше могло комуницирати према локалитету након чега слиједи документирање терена које претходи археолошком ископавању, планирање и организација самог процеса археолошког ископавања, одабир методе археолошког ископавања, примарна и секундарна обрада археолошке грађе те знанствена валоризација и интерпретација.

“Истраживања и искапања допринијет ће расвјетљавању и бољем разумијевању делматске градине на Либу, али и расвјетљавању и разумијевању осталих насеља сличног типа на ширем подручју јадранског културног ареала. Истраживања би у коначници придонијела и законској заштити Либа и његовог ширег археолошки изнимно потентног простора, чиме би се спријечиле будуће девастације и пљачке налазишта”, сматра Јолић.

Поред Удруге “Конгора” у реализацији пројекта судјелују Студиј археологије Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару и Фрањевачки музеј “фра Јозо Крижић” из Томиславграда гдје ће бити архивирани потенцијални проналасци.

“Наша удруга је носитељ пројекта док ће стручни дио обављати професори и студенти археологије са Студија археологије Филозофског факултета свеучилишта у Мостару те археолози Фрањевачког музеја у Томиславграду”, казао је Јолић.

Напоменуо је да је сам локалитет истраживања везан за племе Делмата (Далмата) које је присутно на Дувањском пољу већ од касног брончаног доба, а подручје њиховог дјеловања осигуравао је делматски обрамбени сустав утврда (градина) гдје је своје мјесто имала главна утврда и политички центар Делмата на планини Либ.

“Ову утврду на Либу разорили су Римљани 155. г. пр. Кр., а бројни вршци жељезних стријелица и оружја, похрањени у архелошким збиркама фрањевачких самостана у Томиславграду, Ливну и Хумцу, потврда су крвавих борби које су се водиле за Либ и његове падине”, истакнуо је Јолић.