Америчка компанија ”Фајзер” и њен њемачки партнер ”Бионтек” започели су тестирање своје вакцине против Ковида 19 на дјеци млађој од 12 година, у нади да ће проширити вакцинацију на тај узраст до почетка 2022. године, саопштила је портпарол ”Фајзера” Шерон Кастиљо.

Она је рекла да су први добровољци јуче примили прву дозу вакцине, у оквиру ране фазе тестирања.

Амерички надлежни органи одобрили су употребу вакцине компанија ”Фајзер” и ”Бионтек” у децембру за особе од 16 и више година, а Амерички центри за контролу и спречавање заразе /ЦДЦ/ саопштили су да је до сада употријебљено готово 66 милиона доза вакцине у САД.

Педијатријска испитивања, која укључују и дјецу од шест мјесеци, услиједила су након што је сличан поступак покренула компанија ”Модерна” прошле седмице.

У САД се за вакцинисање лица од 16 и 17 година користи само ”Фајзерова” и ”Бионтекова” вакцина, док је ”Модернина” вакцина одобрена само за пунољетне.

”Фајзер” и ”Бионтек” планирају да првобитно тестирају вакцину у три различите дозе – од 10, 20 и 30 микрограма, у оквиру прве и друге фазе испитивања у којима учествују 144 волонтера.

Планирано је да се испитивање касније прошири на 4.500 волонтера у одмаклој фази.

Кастиљова је рекла да се компаније надају да ће имати податке испитивања у другој половини године.

Она је истакла да ”Фајзер” тестира вакцину међу дјецом узраста између 12 и 15 година, те да се подаци о резултатима очекују у наредних неколико седмица.