У Сарајеву ће данас бити обиљежен почетак кампање информисања јавности о пројекту гасовода “Јужна интерконекција”, укупне вриједности 196 милиона КМ, који предвиђа изградњу гасовода у дужини од 180 километара, од чега је 160 километара у БиХ.

Овим пројектом требало би да буде повезан тренутни транспортни гасовод БиХ са хрватским системом гасовода на потезу Загвозд–Имотски-Посушје–Нови Травник, са прикључком за Мостар, саоштено је из УСАИД-а.

У саопштењу је наведено да су Парламент и Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ препознале овај пројекат као један од најзначајнијих стратешких пројеката за ФБиХ, који ће први пут након више од четири деценије, грађанима и пословном сектору обезбиједити снабдијевање гасом БиХ и омогућити нове изворе природног гаса у БиХ.

Обиљежавање почетка кампање информисања јавности о пројекту гасовода “Јужна интерконекција” биће одржано без присуства гостију, у Земаљском музеју у Сарајеву, са почетком у 16.00 часова.

У оквиру званичног дијела програма, предвиђена су обраћања амбасадора САД у БиХ Ерика Нелсона, федералног премијера Фадила Новалића, министра енергије, рударства и индустрије ФБиХ Нермина Џидића и директора “БХ гаса” Јасмина Салкића.

Поштујући прописане мјере Федералног кризног штаба, за медије ће бити обезбијеђена посебна просторија у згради Земаљског музеја, у којој ће моћи пратити пренос догађаја, а у којој неће бити присутно више од 20 људи.

За медије који су спријечени да лично присуствују, биће обезбијеђен снимак уживо путем УСАИД “Јутјуб” канала, те снимљени материјал, фотографије и саопштење за јавност по завршетку догађаја.