Комисија за саобраћај и комуникације Парламентарне скупштине БиХ једногласно је усвојила иницијативу Саше Магазиновића којом се Вијеће министара БиХ обавезује да у року од 30 дана донесе допуну Правилника о условима набавке и начину кориштења службених возила у Институцијама БиХ, на начин да се пропише јасно означавање службених возила налjепницом или на други одговарајући начин како би свима било јасно видљиво да се ради о службеном возилу и којој институцији припада, а све у сврху спречавања злоупотреба кориштења.

Ови иницијативу је подржало и Министарство комуникација и промета, те су најавили ангажман на њеној реализацији.

Посланик Магазиновић је трагом све чешћих примједби грађана, медијским извјештајима о злоупотребама службених возила, али и информацијама из самих институција упутио поменуту иницијативу. Образлажући иницијативу он је навео да је веома чест случај да упосленици државних институција користе службена возила у приватне сврхе, у вријеме годишњих одмора, за породичне потребе и сл., те да се неријетко дешава и да се давањем права на кориштење службеног возила „купује наклоност“ у оквиру појединих институција.

Магазиновић је устврдио да у нелегалном располагању државном имовином има и елемената кривичних дјела трговине утицајем, оштећења буџета и злоупотребе положаја што овој иницијативи даје додатни значај.

Навео је да разумије да возила штићених особа или она које у оперативне сврхе користе сигурносне агенције не могу бити означена, али да је то изузетно мали број у односу на укупан број возила у возном парку институција БиХ.

Магазиновић је посебно нагласио да је усвајање ове иницијативе корак ка враћању повјерења грађана у институције у којима очигледно у појединим сегментима рада не влада ред и закон, те и јасна порука свим другим нивоима власти да се одлуче на исти корак.

Након подршке Комисије за саобраћај и комуникације и Министарства комуникација и промета, о иницијативи ће се изјаснити и Парламент БиХ. Након тога би Вијеће министара у предвиђеном року требало реализовати иницијативу кроз измјену Правилника о условима набавке и кориштења службених возила, означавање возила, те упознавање грађана са овим активностима како би се неправилности у кориштењу службених возила могле и пријавити.