Од данас до 22. септембра грађани земаља Европске уније, Босне и Херцеговине и других земаља ће имати прилику да учествују у најпопуларнијем догађају на свијету везаном за урбану мобилност под називом “Европска седмица мобилности” (ЕСМ).

Центар за животну средину из Бање Луке национални је координатор ове кампање, а тим поводом позива све опћине и градове у БиХ да се прикључе обиљежавању “Европске седмице мобилности” и обиљежавању 22. септембра – “Свјетског дана без аутомобила”.

За овогодишњу Европску седмицу мобилности четири града/опћине пријавили су своје учешће: Бијељина, Лакташи, Власеница и Бања Лука, саопћено је из Центра за животну средину.

Центар за животну средину реализират ће наредних дана неколико активности на подручју Бање Луке као и досад, а у уторак, 22. септембра организират ће 19. бањалучку бициклијаду “Два су точка довољна”.

Овогодишња тема Европске седмице мобилности је “Мобилност без загађења за све”. Тема одражава амбициозне циљеве угљенички-неутралног континента до 2050. године, како их је поставила предсједница Европске комисије Урсула вон дер Лејен, представљајуц́и Европски зелени договор.

Такође, има за циљ да нагласи важност приступачности транспорту нулте емисије и промовише инклузивни оквир који укључује све грађане. Упркос различитим климатским, географским и социо-економским условима у европским урбаним областима, могу се предузети мјере за промоцију угљенички-неутралног и инклузивног урбаног окружења.

Стога, Европска седмица мобилности 2020. подстиче људе и локалне власти да предузму кораке за постизање дугорочног циља угљенички-неутралног континента.

Генерална дирекција за животну средину Европске комисије још је 2002. године покренула кампању “Европска седмица мобилности” која се сваке године организира у више од 2.500 градова широм свијета.

ЕСМ завршава 22. септембра обиљежавањем “Свјетског дана без аутомобила”.