У Федерацији БиХ и званично може да започне вакцинација “Фајзер” вакцином. Агенција за лијекове издала је позитиван налаз, који је утврдио квалитет, да она може бити примијењена у процесу имунизације.

Док становништво и даље чека на масовну имунизацију, Босна и Херцеговина до сада је добила 89 хиљада и шест стотина вакцина. Пола од тога је дошло путем Ковакса, а пола су донације.

Након што је Агенција за лијекове Босне и Херцеговине одобрила Фајзерове вакцине, Завод за јавно здравство Федерације БиХ започет ће расподјелу 15.210 доза по кантонима. Вакцине АстраЗенеке, које су такођер путем Ковакс механизма стигле у нашу земљу и даље су на чекању, јер није достављена комплетна документација.

“Заводу је данас стигао и позитиван налаз из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ тако да већ сутра крећемо са дистрибуцијом према кантонима, а која ће бити распоређена на исти начин као и сва досадашња цјепива по унапријед утврђеном алгоритму.”

Вакцине из Ковакса спремно очекују у Дому здравља у Херцеговачконеретванском кантону. Дом здравља је раније позвао грађане да се пријаве за вакцинацију.

КРИСТИНА БЕВАНДА, в. д. директора Дома здравља Мостар

“Очекују се још папири који су у доласку из Агенције за лијекове, као финалне контроле, тако да се надамо кроз сутрашњи дан да би цјепива требала стићи. Јављају се људи свих добних скупина, свих профила без икаквих правила, заиста је импресиван одазив, линије су још увијек отворене и континуирано ће бити отворене за пријаву за цјепива.”

Иако је данас требала стићи друга тура вакцина из Ковакса, према ранијим најавама министрице вањских послова Бисере Турковић, није познато када ће доћи. Из Министарства нису дали званичну информацију. Док се чека већа испорука вакцина путем Ковакса, коју је БиХ још прошле године уплатила, домаће власти негодују због спорости у испоруци. А још није било испоруке вакцина ни путем европског механизма.

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ

“Нама су узели 6 и по милиона еура прошле године у децембру за вакцине и сад нам их не испоручују. Гдје то има на свијету, само на Западу. Што нам не испоручите наше вакцине?”

У међувремену, донације вакцина стижу у Босну и Херцеговину – 30 хиљада Синовак вакцина из Турске, а ускоро и 50 хиљада из Кине. Вијеће министара БиХ договорило је расподјелу, па ће тако Федерацији БиХ припасти 30.380 доза из кинеске донације, те 17.980 из турске. Република

Српска добит ће 18.620 доза вакцине из Кине, те 11.020 доза из донације Турске. Брчко дистрикт ће добити по 1.000 доза вакцина из обје донације.

Министарство цивилних послова БиХ

“Реализација донације Народне Републике Кине је у току. Очекујемо да ће у најскорије вријеме доћи до испоруке вакцина.”

Босна и Херцеговина до сада је добила 89.600 вакцина. Пола од тога дошло је путем Цоваxа, а пола су донације. Република Српска је наручила више од 800 хиљада, а до сада је стигло 42 хиљаде. Федерација Босне и Херцеговине још није осигурала ниједну вакцину путем директне набавке.