Традиционална манифестација “Одбрана Босне и Херцеговине – Игман 2021”, одржат ће се почетком аугуста на просторима планине Игман (Игманска џамија, Мразиште, Велико Поље), на локацији Меморијалног комплекса Ковачи, као и на простору Споменичког комплекса Тунел Д-Б.

Манифестација подразумијева одавање почасти, вјерске обреде, те спомен и сјећање на шехиде и погинуле борце Армије и МУП-а Републике Босне и Херцеговине, уз пригодан културно-умјетнички програм, округли сто и друге садржаје.

Због пандемије коронавируса овогодишњу манифестацију програмски су прилагодили и у одређеним садржајима редуцирали. Слоган под којим ће се и овогодишње издање овог, својеврсног фестивала патриотизма, одржати гласит ће: “Остани кући и посвједочи”.

Након најаве и информација о планираним активностима обиљежена је и годишњица прокопавања Тунела Д-Б уз пригодан културно-умјетнички програм.

Први пут, обиљежавање прокопавања и пуштања у функцију сарајевског ратног тунела, у јавном простору познатијег као Тунел спаса, ове године биће интегрисано у програмске садржаје, обзиром да је препознат контекст овог, хисторијски гледано једног од најзначајнијих објеката за одбрану како Сарајева, тако и Босне и Херцеговине у цијелости.

Генерални секретар манифестације Хамдија Хасановић говорио је о планираним активностима и садржајима овогодишње манифестације.

“Дефиле ветерана који се одржавао на Игману ове године смо свели на симболичних стотину учесника дефилеа младих који ће кроз Сарајево носити заставе наших јединица”, појаснио је Хасановић.

Како је казао, редуциран је и вјерски дио програма али су оставили мису, парастос, молитву за домовину и џума-намаз на Игману.

“Већ данас почињемо са манифестацијом, након прес конференције ће се одржати годишњица прокопавања и пуштања у рад Тунела спаса. Сутра већ имамо служење парастоса, у понедјељак идемо у Мостар са изложбом ‘Домовина у срцу’. У сриједу ћемо имати служење мисе задушнице. Бит ће и дефиле младих ‘На путу живота’ стотину стипендиста Фонда Икре”, рекао је Хасановић.

Допредсједник организационог одбора и министар за борачка питања Кантона Сарајево Омер Османовић казао је да је ово једна од најважнијих манифестација која се дешава на простору кантона.

“Почели смо да радимо на једној другој причи, а та прича треба да се зове култура сјећања или култура памћења. У будућности ћемо покушати да развијањем платформе културе сјећања, проактивно дјелујемо. Покушат ћемо да дјеци и будућим генерацијама објашњавамо шта се дешавало и за шта смо се борили у рату”, појаснио је Османовић.

О значају манифестације говорио је и предсједник ОО манифестације Мирза Терзо.

“Ово је још једна прилика да се сјетимо наших најбољих синова шехида, ратних војних инвалида, ратних команданата, као и свих припадника АРБиХ и МУП-а РБиХ који су се борили за међународни суверенитет и независност БиХ”, нагласио је Терзо.

Директор Фонда Меморијала Ахмед Куланић рекао је да је неопходно преносити сјећања како би пренијели хисторијске догађаје будућим генерацијама.

“Ово је мјесто дио једне хисторије одбране и отпора овог народа. Култура сјећања и памћења засигурно се огледа у начину на који друштво институционално памти и сјећа се те преноси хисторијске догађаје будућим покољенима. Иако култура сјећања у терминолошком смислу асоцира на прошлост, она заправо представља основу поимања садашњости и изградње друштва будућности”, казао је Куланић.