Хрватско културно друштво (ХКД) Напредак, Главна подружница Мостар, вечерас почиње с течајем цртања и обраде фотографије, у просторијама Хрватског дома херцега Стјепана Косаче у 19 сати.

Након успјешно завршеног течаја писања текстова из подручја цопywритинга, а у сврху промовирања културних активности, догађања и пројеката, на ред је дошао течај цртања и обраде фотографије, приопћили су из Напретка.

На овом бесплатном течају, кроз шест двосатних сусрета, који ће се одржавати четвртком од 19 сати, у Народној књижници ХНЖ-а, полазници ће научити нешто више о креативним техникама цртања оловком и рапидографом, те унаприједити своје цртаче способности.

Такођер, полазници Напретковог течаја научит ће како тај исти цртеж обрадити у Photoshopu, програму за уређивање фотографија.

Како је нагласио водитељ течаја, Вишеслав Лучић, академски графичар и професор ликовне умјетности и дизајна те члан Управе Напретка, циљ овог течаја је научити почетнике основама цртања и обраде фотографије у напредном програму за уређивање фотографија, Photoshop.

“Тиме спајамо традиционалну и дигиталну умјетности у једну, а што је и актуално и потребно у овом новом модерном добу”, казао је.

Течај цртања и обраде фотографије намијењен је студентима и одраслима, а једини увјет за присуствовање течају је долазак с особним пријеносним рачуналом.

Због пандемије коронавируса Напредак је морао ограничити број пријава полазника како би се поштовале заповиједи кризних стожера.

Полазници који успјешно савладају течај добит ће и одговарајући цертификат.

Течај цртања и обраде фотографије организира се уз потпору Федералног министарства културе и спорта, наводи се у приопћењу.