Пети Међународни фестивал књижевности “Букстан”, у организацији Издавачке куће “Бајбук”, бит ће отворен данас у Сарајеву.

Током наредна четири дана планирано је више од 20 догађаја, а дио програма бит ће у нешто другачијем облику него ранијих година.

Догађај који ће данас званично отворити Фестивал је промоција књиге „Зонтаг: живот и дјело“ Бенџамина Мосера, овогодишњег добитника Пулицерове награде. С почетком у 17 сати, отварање ће се одржати на Тргу Сузан Зонтаг испред Народног позоришта.

Ова књига је објављена у издању Издавачке куће ‘Бајбук’.

Окарактеризирана као изнимно захтјеван издавачки подухват, са више од седам стотина страница и два блока фотографија у тврдом увезу у пријеводу Сенаде Кресо, а доноси портрет једне од највећих интелектуалки савременог свијета. За биографију те књижевне величине Бенџамин Мосер добио је Пулицерову награду.

“Са стотине интервјуа, вођених од Мауија до Штокхолма и од Лондона до Сарајева, уз око стотину фотографија ’Зонтаг: живот и дјело’ прва је књига која се темељи на ауторичиној архивској грађи недоступној јавности, као и на разговорима с многим људима који никад раније нису говорили о Зонтаг, између осталих с Ени Лебовиц”, наводи организатор.

Директор Издавачке куће ‘Бајбук’ Дамир Узуновић међу осталим садржајима Фестивала је извојио и панел дискусију ‘Ендгејм’, коју ће из Амстердама водити Крис Којлеманс а разговарат ће са Јулиан Боргером, Флоренс Хартман, Дејидом Роудом и Петером Масом.

“Не можемо позвати публику да дође на догађаје, морамо поштивати мјере уведене због епидемиолошке ситуације. Издржат ћемо и ову непогоду знајући да наредне године можемо опет имати ‘Букстан’ у досадашњем формату, ако буде пронађена вакцина”, нагласио је.

Уредница Кристина Љевак најавила је програме који обухватају домаће и иноземне ауторе те нагласила да би Фестивал требало да затвори домаћи аутор Семездин Мехмединовић с другим, допуњеним издањем књиге ’Ово вријеме сада’. Из програма је издвојила и специјални садржај, посвећен сјећању на рано преминулог књижевника Бекима Сејрановића.

Осим отварања, садржаји Фестивала бит ће у сали Кина Митинг Поинт, ове године уз придржавање посебних мјера прописаних од кризног штаба. Организатор истиче да ће се сви догађаји преносити онлине те препоручује да се што више користи та погодност. За одређене догађаје бит ће омогућен и симултани превод.

Препоручује се да праћење буде онлајн, а за оне који ипак желе сусрет са ауторима (због тренутне ситуације узроковане пандемијом) неопходно је преузети улазнице на благајни кина, најкасније сат времена прије.