Надлежне институције апелују да се ове године не организују прославе 8. марта. У складу с препорукама и одлукама кризних штабова наложене су појачане контроле угоститељских објеката. Због погоршане епидемиолошке ситуације, појачано ће надзирати и поштовање мјера у тржним центрима.

Хоће ли најављене строжије контроле уозбиљити неодговорне, могло би бити познато наредних дана. Нови испит је 8. март, који се, у условима када се суочавамо с новим таласом пандемије, сматра ризичним због чега ће услиједити и појачане инспекцијске контроле. Једна од три нове мјере у Зеничко-добојском кантону је забрана свечаности поводом Дана жена.

СЕНАД ХУСЕИНАГИЋ, члан Кризног штаба ЗДК

„Нажалост, мораћемо у условима пандемије то обиљежити на један другачији начин како бисмо смањили ризик од преноса болести јер управо такви скупови представљају највећи ризик“.

И инспектори у Републици Српској поново појачавају надзор. Музика уживо је забрањена и то само неколико дана након што је музичарима одобрен рад у угоститељским објектима. Очекује се да ће то бити један од начина да се одустане од прослава. Како би се смањило ширење заразе, ограничен је број особа које могу боравити у локалу, највише 50 без обзира на капацитет објекта.

ДУШКА МАКИВИЋ, портпарол инспектората РС

„Најчешће утврђене неправилности односиле су се на већи број људи који бораве у објекту од прописаног, непоштовање физичке дистанце , кршење мјере личне заштитне опреме И поштовање ограничења радног времена“.

СУЗАНА ГАШИЋ, министрица трговине и туризма РС

„Желим да апелујем на све грађане а посебно нашим угоститељима да се придржавају мјера које је прописао Институт за јавно здравство постојећих али и оних које се ажурирају“.

На поштовање мјера позивају и угоститељи који тврде да је међу њима 95 посто одговорних и да испаштају због појединаца. Подсјећају на њихов тежак положај, јер већ годину дана раде смањеним капацитетом.

ЖЕЉКО ТАТИЋ, Удружење угоститеља РС

„Апсолутно подржавамо одлуке кризног штаба али само постављамо питање. Уколико забраните људима да раде да ли ти људи имају право да преживе? Они свакако сигуран сам током цијеле године уредно добивају плате, можда чак и повећану, а нама су смањена примања за 30-40 посто што је јако тешко да преживимо“.

Ограничавање радног времена, броја особа које могу боравити у угоститељским објектима, забрана музике уживо, мјере су којим се у зависности од кантона и ентитета покушавају ограничити окупљања због новог таласа пандемије. Одговорност је великим дијелом и на појединцима. И једни и други сносит ће казне уколико се не придржавају прописаних мјера. Но, угоститељи питају, ко ће сносити казне због чињенице да власти још нису осигурали једини излаз из постојеће кризе – вакцине?