Инспекторат Републике Српске у сарадњи са локалним инспекцијским органима редовно контролише угоститељске објекте ради сузбијања ширења коронавируса. Провјерили смо како изгледа једна инспекцијска контрола. Екипа БХРТ-а била је на терену са инспекторима и у Бањалуци посјетила угоститељски објекат.

Портпарол Инспектората Републике Српске Душка Макивић каже да су са погоршањем епидемиолошке ситуције, како у РС, тако и у БиХ, инспекцијски органи појачали провођење мјера на терену, како би се зауставило ширење коронавируса.

“Акценат је стављен на оне објекте у којима због фреквенције људи постоји велики ризик од ширења вируса. То су на првом мјесту угоститељски објекти, као и средства јавног превоза”, истиче Макивић.

У угоститељском објекту који је наша екипа обишла са републичким инспекторима, провјерено је да ли су спроведене све препоруке.

Конобар контролисаног локала, Ђорђе Милић, каже како ујутру најприје дезинфикује све столове, а потом исто учини више пута током дана.

“Када људи улазе, прије послуживања пића им дезинфикујем сто, а након наплате, дезинфикујем своје руке, па опет сто”, каже Ђорђе.

Додаје да је радити са маском, тешко.

Након што су инспектори извршили провјеру, установили су да су мјере у овом објекту испоштоване. На улазу је било постављено дезинфекционо средство за руке, те спужва за дезинфиковање обуће. Столови су били довољно удаљени, а дозвољени број гостију, испоштован.

“Овај локал је испоштовао све мјере које су одређене Законом о заштити становништва од заразних болести и оним препорукама Института за јавно здравље у вези са организовањем рада у овој врсти објеката. Није било ниједног разлога да инспектори предузимају било какве мјере у конкретном случају”, истиче Макивић.

За два мјесеца Инспекција је спровела 9.000 контрола, наплаћено је више од 100.000КМ казни.