Појачане су мјере обезбјеђења руске амбасаде у Анкари након пријетњи упућених на адресу амбасадора Алексеја Јерхова усљед ескалације тензија у сиријској провинцији Идлиб, рекла је данас портпарол руске дипломатске мисије у Турској Ирина Касимова.

“Истина је да је недавно дошло до ескалације тензија и да смо због тога од турских званичника затражили додатне мјере безбједности”, рекла је Касимова.

Према њеним ријечима, руски амбасадор је добио поруке у којима је упозорен да не излази на улице Анкаре.

Она је истакла да је јасно да “људи који пишу те поруке вјероватно то неће и учинити, већ да на тај изражавају своје незадовољство, али да се све пријетње морају схватити озбиљно.

Кремљ је почетком седмице оптужио Турску да не поштује споразум постигнут са Русијом о неутрализацији милитаната у сиријској провинцији Идлиб, те да се настављају напади на сиријске и руске снаге у региону.

Русија је постигла договор са Турском 2018. године о стварању демилитаризоване зоне у Идлибу, али ти споразуми и други договори су под знаком питања због повећања тензија у региону.

Москва је објавила коментаре након што је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у обраћању члановима своје странке АК у Анкари рекао да ће турска војска гађати сиријске државне снаге из ваздуха или са копна било гдје у Сирији уколико буде повријеђен још само један турски војник.