Влада Зеничко-добојског кантона усвојила је Програм утрошка средстава за потицање прољетне сјетве у 2020. години, за што је у буџету кантоналног Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду за 2020. годину предвиђено 346.000 КМ.

Програм је осмишљен као одговор на пандемију коронавируса, а ребалансом буџета за ову намјену је осигурано 500.000 КМ. Међутим, износ је редуциран на основу исказаних потреба локалних заједница, које су провеле јавни позив у априлу, саопћено је из Владе ЗДК.

“Прољетна сјетва ће се суфинансирати удруженим средствима Федерације БиХ, која је за Зеничко-добојски кантон опредијелила 880.000 КМ, Зеничко-добојског кантона у износу од 346.000 КМ те локалних заједница које ће издвојити 286.000 КМ. Укупан износ средстава за потицај прољетне сјетве на подручју ЗДК је 1,5 милиона КМ”, рекао је министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Мирнес Башић.

Кроз програм ће се суфинансирати набавка сјемена, минералног ђубрива и заштитних средстава. Право на подстицај имају произвођачи који су обавили прољетну сјетву, који су уписани у регистар клијената, односно газдинстава и који доставе валидне доказе о куповини сјемена, минералних ђубрива и заштитних средстава. Максимални износ потицаја по овом програму по кориснику износи 1.000 КМ.

“Циљ програма је повећање пољопривредне производње и ублажавање посљедица пандемије коронавируса. Желимо да се засије што више неискориштених пољопривредних површина, а пољопривредни произвођачи осигурају егзистенцију и произведу што више пољопривредних производа за властите потребе и тржиште ЗДК и БиХ”, рекао је Башић.

У току је потписивање уговора између Федералног министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и локалних заједница, а споразум о учешћу у овом програму идуће седмице ће потписати и Министарство за пољопривреду, шумарство и водопривреду ЗДК, након чега ће средства за исплату потицаја бити оперативна.

Ако се редовном програму потицаја пољопривредној производњи од три милиона КМ придода програм потицаја прољетној сјетви вриједан 1,5 милиона КМ те износ за здравствену заштиту од 600.000 КМ, Влада Зеничко-добојског кантона ће за потицај пољопривредне производње у 2020. издвојити више од пет милиона КМ.