Русија и Турска тренутно су отвореније за производе из Босне и Херцеговине, а однедавно је пољопривредницима омогућен и извоз садног материјала за Русију, речено је из Управе за заштиту здравља биља Босне и Херцеговине. Ипак, стање на терену је другачије, а пољопривреднике ова одлука није обрадовала.

Двије фирме из Шамца и Чапљине стављене су крајем прошлог мјесеца на списак регистрованих извозника садног материјала и пресадница из БиХ у Русију. За тржиште Руске Федерације спремно је више од три милиона садница. Тржишта Русије и Турске тренутно су отворенија за производе из БиХ од тржишта земаља Европе, тврде у Управи за заштиту здравља биља БиХ.

“Производи биљног поријекла сасвим слободно и без икакве препреке иду на тржиште Русије и Турске, посебно морам да истакнем да смо добили дозволу за извоз садног материјала за Русију”, истиче Горан Перковић, директор Управе за заштиту здравља биља БиХ.

Но, ова вијест није посебно обрадовала неке од пољопривредника. Младен Лазић један је од највећих произвођача поврћа у Семберији, али извоз не очекује.

Сличног става су и у Пољопривредној задрузи Агрофармер у Јањи. Приоритет је покрити домаће тржиште, смањити увоз, па тек онда размишљати о извозу, каже Мујо Богаљевић, пољопривредник из Јање.

МУЈО БОГАЉЕВИЋ, пољопривредник из Јање

“Тренутно како ствари стоје, не видим много користи за Семберце по том питању. Наши прерађивачки капацитети увозе поврће, треба по мени само да се уреди сјетва, да се плански сије, ми не би имали проблем са пласманом само да снабдијемо домаће прерађивачке капацитете.”

Према подацима Управе за индиректно опорезивање, у Босну и Херцеговину се сваке године увезе велика количина поврћа.

Из Управе за заштиту здравља биља позвали су произвођаче да се региструју и пријаве за извоз садног материјала за Русију. Међутим, да би производе извезли, морају да испуне и одређене услове.

ГОРАН ПЕРКОВИЋ, директо Управе за заштиту здравља биља БиХ

“Производња мoра бити надгледана, мора бити у потпуности вођена и сва документација мора јасно да докаже да су ти производи здравствено исправни и да нису носиоци штетног организма или биљне болести које спадају или у групу карантинских или у групу економских болести”.

Стручњаци сматрају да пољопривредници у БиХ имају капацитет за извоз. Како кажу, савладана је агротехника, приноси су добри, а производи квалитетни. Међутим, још увијек остаје административни дио везан за доказивање исправности и евидентирање производње.