У Семберији је ових дана на бројним парцелама заоран купус спреман за тржиште. Пољопривредници су огорчени, јер, како кажу, пандемија коронавируса довела је до слабе потражње, па купус не вриједи ни износити са њиве. Цијена амбалаже је тренутно виша од цијене купуса.

Пољопривредник Мирсад Црногорац из Јање био је принуђен да купус преоре цијелу парцелу засађену купусом. Квалитет је био врхунски, као и принос. Али проблем је, јер је амбалажа тренутно скупља од купуса.

“Морао сам потањирати зато што је у бесцијење. Двије марке је картон, амбалажа сама је марка била и зато смо морали, није се исплатило. Што кутија, улаз гориво, остане 20 до 30 марака”, рекао је Црногорац.

Стручњаци кажу да је ове године природа одрадила своје и да је вријеме послужило пољопривредне произвођаче, али да им све остало не иде на руку.

ГОРАНА КОЈИЋ, агрономкиња

“Није мали број производа бачен на сметљиште. Сваки дан се сусрећем са незадовољством произвођача, немају гдје да пласирају својепроизводе. Велики је увоз производа, мада поред незадовољства, смањена је и потражња наших производа, због утицаја пандемије нема довољно народа, странаца”, казала је Којић.

Да апсурд буде још већи, након што су пољопривредници преорали парцеле, цијена купуса је скочила, јер га, због међусезоне, сада нема довољно на тржишту. На појединим парцелама губитак је и по неколико хиљада марака.

МИРСАД ЦРНОГОРАЦ, пољопривредник из Јање

“До једно 5 до 6 хиљада марака, то је губитак”, истакао је Црногорац.

Слична је ситуација и у другим семберским селима. У Црњелову кажу да је ово само једна у низу посљедица које је на тржишту изазвао корона вирус.

МИЋО ЖИВИЋ, Пољопривредна задруга “Повртларство”, Црњелово

“Нема великих скупова, свадбени салони не раде, ресторани раде смањеним капацитетом. Потрошња свјежег купуса, поготово у овом раном периоду која је фокусирана на ту врсту продаје, далеко у тежем стању. Прије ће сад увести робу да немају контакт са директним купцима, него да ходају по пијаци, да купују робу, мислим да је то један од кључних проблема”, објаснио је Живић.

НАСИР КАРИЈАШЕВИЋ, пољопривредник

“Ово је катастрофа, тањирају људи, двије марке картон. Ја сам одустао од тог купуса. Тешко је произвести, одржати га, а сад је превише, па га народ тањира”, казао је Каријашевић.

Уз лошу цијену и немогућност конвенционалног пласмана производа, све више пољопривредника окреће се директној продаји и интернету. Задруге већ размишљају о организованој продаји и новом начину продаје поврћа, јер ће пијаце, уколико оваква ситуација потраје, бити прошлост.