Удружења пољопривредника из цијеле Босне и Херцеговине траже да се у дневни ред наредне сједнице Вијећа министара уврсти тачка која се односи на увођење мјера заштите домаће производње.

Познато нам је да је прошле седмице колегиј ВМ одбио да се расправља на ту тему. Без улажења у мотиве појединих министара који очито настављају да штите увознички лоббy, желимо још једном подсјетити ВМ и јавност на наш основни захтјев а то је увођење прелевмана и царина на увоз свих пољопривредних производа које угрожавају домаћу производњу гдје постоје тржишни вишкови.

У тренуцима кад у свим секторима привреде падају плате, падају приходи, затварају се објекти и сви трпимо последице кризе изазване пандемијом, нема времена за политиканство и заштиту великих увозника – финансијера политичких странака, кажу пољопривредници.

Заштиту и подршку требају добити првенствено домаћи произвођачи и обични грађани, који сваки дан на сопственој кожи осјете пад квалитета и раст цијена прехрамбених производа. Били смо више него стрпљиви, уважили смо захтјеве да се рокови продуже, уздајући се у озбиљност чланова Вијећа министара. Нажалост, све више чини нам се да политичке странке растежу ову тешку ситуацију циљано, једни као „раде свој посао“ а други као опструишу, једни подржавају а други оспоравају, једни су уз нас а други против нас, и тако унедоглед за и против.

Пољопривредници из цијеле Босне и Херцеговине никад нису били јединственији.

Нећемо одустати од наших захтјева, па макар били принуђени да блокирамо комплетну државу. Одлуке о евентуалним даљњим корацима донијет ћемо након овоседмичне сједнице ВМ.

Ово писмо потписују:

  • Удружење пољопривредних произвођача БиХ
  • Савез удружења пољопривредних произвођача РС
  • Удружење пољопривредника ФБиХ
  • Удружење узгајивача свиња РС
  • Сељачки савез ФБиХ
  • Удружење пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице