Влада Републике Пољске осигурала је Босни и Херцеговини медицинску и заштитну опрему, намијењену за борбу против пандемије КОВИД-19.

Пољска донација Босни и Херцеговини допремљена је данас посебним авионом на Међународни аеродром Сарајево, гдје извршена примопредаја вриједне опреме.

Како је на церемонији примопредаје истакнуо амбасадор Републике Пољске у Босни и Херцеговини Јарослав Линденберг, ради се о заштитној опреми за медицинске установе у БиХ, укључујући око 20.000 заштитних маски ФФП2 и ФФП3, 20.000 заштитних рукавица и 800 заштитних униформи, те 1.000 антигенских тестова.

Додао је како постоји могућност за доставу још веће количине заштитних средстава, али да је контингент ограничен капацитетом авиона којим су споменута средства допремљена.

Истовремено, амбасадор Линденберг је изразио наду да ће, други дио донације БиХ, односно нову пошиљку медицинске и заштитне опреме бити могуће допремити крајем априла или почетком маја када у БиХ стиже нова смјена у склопу пољског контингента ЕУФОР-а у Бутмиру.

Захвалност пољском народу, Влади и званичницима Р Пољске поводом вриједне донације изразио је министар сигурности БиХ Селмо Цикотић уиме институција и бх.грађана, потцртавајући да је та пријатељска земља по трећи пут током трајања Ковид пандемије осигурала помоћ Босни и Херцеговини.

“Чињеница да су и држава Пољска и пољски народ у значајној мјери оптерећни посљедицама Ковид пандемије, ову помоћ чини још вриједнијом и значајнијом”, казао је Цикотић, изражавајући захвалност амбасадору Линденбергу и његовом тиму, који су снажно ангажирани на том плану.