Комисија за сарадњу са НАТО савезом јуче је имала свој први састанак и знам да су донијели закључак да до 15. априла ураде програм, односно, да сви ми доставимо извјештаје, а Комисија обједини Програм за 2021. годину, рекао је гостујући у емисији БХТ1 уживо министар одбране Босне и Херцеговине Сифет Поџић.

Он је казао како ће министрица вањских послова БиХ Бисера Турковић и он боравити у Бриселу средином априла и да ће тамо моћи одговорити на евентуална нејасна питања.

Поџић је рекао како промјена назива Комисије, раније за НАТО интеграције, а сада за сарадњу са НАТО-ом, неће имати утицаја на садржај документа.

Он се осврнуо на различит приступ који према односима Босне и Херцеговине и НАТО-а имају различите стране у БиХ.

“Кад год се помену инмтеграције у НАТО, ја видим да се важу праве ријечи, зависно од политичке опције. Немамо шта крити – знамо да имамо неке политичке партије у Босни и Херцеговини које јесу за убрзани НАТО пут, имамо друге које нису, које су за неку сарадњу, итд. И онда се ту страшно бирају ријечи. Волио бих да нешто коначно разјаснимо – Вијеће министара БиХ јесте усвојило Извјештај о реализацији програма реформи из 2020. године и био је проблем ко ће то објединити и прослиједити у Брисел”, казао је Поџић подсјетивши на историјат односа БиХ и НАТО-а и на чињеницу да је прије неколико година, након дуготрајне кризе, Предсједништво БиХ успјело постићи консензус и умјесто Националног плана у Брисел послати Програм реформи. Срећа је, наводи Поџић, да је НАТО то прихватио.

“У том Програму реформи, цитирам: “Већ дуги низ година координација релевантних министарстава и агенција на државном нивоу проводи се кроз Комисију за НАТО интеграцијски процес Босне и Херцеговине Вијећа министара и са овим приступом ће се и даље наставити”. И сада, одједном нека накнадна памет и каже се није то више Комисија за НАТО интеграције него је то Комисија за НАТО сарадњу. Ја знам да се суштина не мијења и ми НАТО пут настављамо, али једноставно не волим да нешто упутимо у тако озбиљну организацију, па се онда играмо и кажемо: Е, нећемо сада да се она зове овако, него хајмо то да се зове онако”, објаснио је он своју одлуку да не гласа за промјену назива Комисије.

“Најважнија ствар од свега – сви документи око нашег пуноправног чланства у НАТО савезу су донесени и од Парламентарне скупштине БиХ и од Предсједништва БиХ и од Вијећа министара и, јако важно, није их наметнуо високи представник него смо у парламенту изгласали све те документе. Врло је важно да је у Програму реформи речено да сви документи који су изгласани на државном нивоу – остају на снази”, закључује министар одбране БиХ Сифет Поџић.

Поџић је, на питање водитеља, коментарисао понуду за увоз руских вакцина, о чему је раније у емисији говорио амбасадор БиХ у Москви. Одрично је одговорио на питање да ли је упознат с тим.

“Не, нисам и не располажем том информацијом. Знам да дефинитивно ту понуду на Вијећу министара нисмо видјели. Знам да смо јуче разговарали о организацији телефонске сједнице око подјеле вакцина које је предсједник Турске Реџеп Ердоан донирао, а руске вакцине нисмо спомињали.

Поџић је казао да би већ сутра требало да буде одржана телефонска сједница Вијећа министара БиХ на којој би требало да буде постигнут договор око расподјеле тих вакцина.