О наоружању и одбрани у данашњем издању емисије “БХТ1 уживо” разговарали смо са министром одбране Босне и Херцеговине Сифетом Поџићем. Он је говорио о тренутном стању у Оружаним снагама БиХ, стратешким циљевима наше земље, када се ради о области одбране, те о евенталном уласку у НАТО савез.

“Ми се морамо вратити негдје на 2002., па могу рећи и 2005. годину, када смо конципирали нашу одбрамбену политику. Дакле, дефинитивно нико нормалан, ни ико ко се разумије било шта у одбрамбене способности једне државе, није могао рачунати да ће Босна и Херцеговина, која је тада пројектовала 10.000 војника, своју концепцију одбране правити на 10.000 војника. Дакле, нема логике, поготово у оваквој ситуацији. Нећу да кажем да нам треба више војске, али онако како смо ми замислили нашу војску, колективну сигурност и интеграције које желимо направити и с ким желимо правити, циљ је од ових 10.000 професионалних војника направити први талас. Нормално, наша концепција одбране и наша стратегија је у колективној сигурности и интеграцији у НАТО савез”, сматра Поџић.

Према његовим ријечима, као што смо видјели из најновијих сукоба, више на снази није систем: “Што је више војника, то је боља одбрана”.

“Софистицирана техника, интеграције, колективна сигурност, то је судбина , поготово малих земаља, и ко то не разумије, глуми некакву неутралност и тако даље – мислим да то није у реду. Мислим да смо ми зацртали још 2002. године који је наш циљ и шта ћемо радити и ми радимо на том плану. Истина је да држава у задње вријеме мало мисли о оружаним снагама – нећу рећи никако, али врло мало. Морамо нешто урадити за оно што смо обећали још негдје 2017. године – да ћемо уложити 500 милиона до 2027. године у модернизацију Оружаних снага Босне и Херцеговине. Мислим да је крајње вријеме да држава Босна и Херцеговина размишља о модернизацији својих оружаних снага јер, нажалост, ова ситуација са Цовид-19 пандемијом је ишла на руку онима у БиХ који не желе подржати модернизацију оружаних снага”, рекао је Поџић.

“Свјесни смо ми у Министарству одбране да се ове године није могло дати средства за капитална улагања и куповину наоружања јер је прече спашавати привреду, спашавати наше компаније, али план је донесен раније и оно што смо обећали и зацртали треба одрадити”, сматра Поџић.

Коментаришући мишљења неких да се Босна и Херцеговина неће пуно питати око уласка у НАТО и да “конце вуче неко други”, Поџић је рекао како је битно да БиХ има усвојене све релевантне документе који су и данас важећи.

Министар одбране БиХ такође је рекао да и даље стоји при својој тврдњи да је НАТО на граници на Дрини.