Министар одбране БиХ Сифет Поџић са сарадницима одржао је, 17. маја 2021. године састанак са амбасадорицом Чешке Републике у Босни и Херцеговини Иваном Хлавсовом. Састанку је присуствовао и војни аташе Чешке Републике у БиХ, бригадир Карел Неједлy.

Министар Поџић изразио је захвалност на досадашњој помоћи коју је Чешка Република пружила Босни и Херцеговини ка њеном путу ка Европској унији и НАТО-у. Такођер, министар Поџић је амбасадорицу Хлавсову упознао са тежишним активностима Министарства одбране и Оружаних снага БиХ. Осим тога, посебно је наглашена захвалност Чешкој Републици на подршци по питању деминирања у нашој земљи кроз интернационални пројект “Трaст фaнд” (ИТФ), са надом да ће се процесс деминирања у нашој земљи завршити до 2025. године.

Aмбасадорица Хлавсова је истакла да Чешка Република подржава интеграцију БиХ у Европску унију и НАТО, те да својим дјеловањем жели подићи свијест грађана наше земље о битности те интеграције. Осим тога, Оружане снаге БиХ су у излагању амбасадорице Хлавсове истакнуте као успјешна прича која је доказ да је наша држава способна бити озбиљан партнер свим земљама.

На самом крају разговора закључено је да је билатерална сарадња двије земље на завидном нивоу, те да ће се план билатералне сарадње за ову годину убрзо потписати.