Неформална група грађана “Правда за Давида” данас ће предати приговор главном тужиоцу Окружног јавног тужилаштва У Бањалуци, Зорану Булатовићу, а поводом наредбе о обустави истраге у вези са кривичном пријавом против одређених припадника полиције због кривичног дјела “Повреда равноправности грађана”.

Како су навели, наредбу о обустави истраге против Мише Волфа и осталих донио је поступајући тужилац Александар Симоновић.

Из групе “Правда за Давида” су подсјетили да су ту кривичну пријаву у фебруару прошле године поднијеле Софија Грмуша и Александра Нинић Врањеш, а због догађаја од 30.11.2019. године када их је, како кажу, Мишо Волф отјерао са клупе на којој су саме сједиле.

“Шокирани смо чињеницом да је Мишо Wолф слагао тужиоца када је рекао да те вечери није прилазио нити се обраћао Софији и Александри”, наводе из групе.

Додали су да, у складу са законом, оштећени имају право да поднесу приговор у року од осам дана уколико нису задовољни одлуком поступајућег тужиоца, што ће уз помоћ адвоката Јоване Кисин учинити Грмуша и Нинић Врањеш.

Њих двије су због истог поступања бањалучке полиције поднијеле тужбу бањалучком Основном суду против МУП-а Републике Српске због дискриминације, а Основни суд је у децембру 2020. године донио пресуду у њихову корист, којом је закључио да је полиција дискриминисала грађане недозвољавајући им кориштење јавних површина у граду.

“Занимљиво је да је и поред те пресуде Основног суда, тужилац Симоновић одлучио да донесе наредбу о неспровођењу истраге против полицајаца”, истичу из групе “Правда за Давида”.

Додали су да се у наредби о неспровођењу истраге наводи изјава полицајца Мише Волфа којом он наводи да спорног дана није прилазио Софији Грмуши и Александри Нинић Врањеш.

“Снимак који постоји и који је приложен као доказ говори управо супротно! Мишо Волф је пришао Софији и Александри и наредио им да се разиђу иако су у том тренутку саме сједиле на клупи у центру града. И више је него јасно да је Мишо Волф дао нетачну, тј. лажну изјаву о неприлажењу Софији и Александри. У том периоду спонтана окупљања грађана из “Правде за Давида” трајала су у паркићу поред Храма Христа Спаситеља. Трг је грађанима био забрањен од краја 2018. године. Једина улога коју је полиција имала на Тргу Крајине јесте била да растјера било кога ко би се евентуално појавио на Тргу Крајине, а кога препознају као члана Правде за Давида”, саопштили су из “Правде за Давида”.