Кантонални суд Тузла донио је осуђујућу правоснажну пресуду за бившу допредсједницу Представничког дома Парламента Федерације БиХ Весну Шванцер из Зенице, због кривичног дјела удруживање ради чињења кривичних дјела почињеног у стицају са кривичним дјелима злоупотреба положаја и овлашћења и превара, те јој изрекао јединствену казну затвора у трајању од двије године и један мјесец.

Шванцер је изречена и сигурносна мјера забране обављања сваког позива, дјелатности или дужности у представничким и извршним органима власти, јавним установама или предузећима у БиХ у периоду од двије године, те јој се одузима имовинска корист прибављена кривичним дјелима у износу од око 11.500 КМ и утврђује обавеза да једном од оштећених врати око 5.000 КМ штете.

Кантонални суд Тузла је правоснажном пресудом преиначио првостепену пресуду Опћинског суда Тузла којом јој је раније изречена јединствена казна затвора у трајању од двије године и шест мјесеци и наведена мјера забране обављања позива или дужности у трајању од десет година, саопћено је из Тужилаштва Тузланског кантона.

У саопћењу се подсјећа да је оптужница овог тужилаштва теретила Шванцер да је формирала удружење, у којем су били Азра Джафић и још неке њима познате особе, како би у поступку додјеле и исплате неповратне помоћи грађанима и непрофитним организацијама у Федерацији БиХ из планираних средстава буџета Представничког дома Парламента Федерације БиХ, условљавали исте да им врате већи дио исплаћених средстава.

Тако су Шванцер и други чланови удружења у периоду од марта 2016. до априла 2018. у Сарајеву, Високом, Тузли и Корају, водећи се личним интересима, а не интересима службе и грађана Федерације БиХ и супротно Пословнику Парламента Федерације БиХ, контактирали грађане и непрофитне организације, те обећавали, а Шванцер и исплаћивала, неповратну помоћ у мањим износима, а већину средстава корисници су враћали Шванцер или члановима удружења.

У оптужници је наведено да је Шванцер, као организатор удружења, одобрила укупно девет исплата корисницима помоћи, у пет ситуација грађанима и у четири непрофитним организацијама који су, условљени од чланова удружења или саме Шванцер, знатан дио исплаћених средстава њима и вратили.

Такођер, Шванцер је оптужена да је 2017. у Високом обећавала једној особи да ће његовом привредном друштву помоћи у наплати већег износа потраживања од дужника, иако у том правцу није подузела ништа. Држећи ову особу у заблуди да ће му помоћи, од њега је тражила 2.500 еура позајмице, да би по примању новца избјегавала било какве контакте с њим, наводи се у саопћењу.