Нису само грађани Босне и Херцеговине незадовољни радом правосуђа. Европска комисија упозорила је Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине да би могла обуставити даље финансирање реформе правосуђа у БиХ, које остварује преко тог вијећа. У писму које су упутили предсједнику ВСТВ-а Милану Тегелтији напоменули су да је “стање правосудног система разлог за забринутост”.

У писму које је Еуропска комисија упутила Високом судбеном и тужитељском вијећу, примјетан је оштрији тон. Забринутост коју Еуропска комисија изражава чини ову ситуцију озбиљном, јер како наводе правници, изражавати забринутост на Балкану и у Западним земљама, није исто. Посебан акцент стављен је на успоставу посебне Јединице за интегритет у оквиру Секретаријата ВСТВ-а.

Због забрињавајуће ограничених резултата у постизању циљева реформе правосуђа у протеклим годинама, а посебице у области интегритета, Комисија тренутачно преиспитује своју потпору правосуђу путем ВСТВ-а.

Као што је раније у медијима објављено, предсједник Високог судбеног и тужитељског вијећа Милан Тегелтија пак сматра како је пандемија коронавируса разлог пријекида успоставе Јединице за интегритет.

МИЛАН ТЕГЕЛТИИЈА,предсједник ВСТВ

То нисмо могли да урадимо, јер је било вријеме короне. Мада се и та Јединица за интегритет унутар Секретаријата ВСТС веже уз правилник о имовинским картонима, тако да ће и њен опус рада знатно бити смањен у односу на оно шта би требало да буде да тај правилник о имовинским картонима постоји”.

Но, кључна ставка ове Јединице јесте ИНТЕГРИТЕТ, за коју одвјетник Ифет Ферагет сматра да недостаје ВСТВ-у, те како се мора пронаћи друго рјешење за тренутачну кризу правосуђа.

ИФЕТ ФЕРГЕТ, адвокат

Нама у ВСТВ-у фале људи од интегритета. Интегритет значи безувјетно поштење, значи високе моралне норме, значи пазити на властито достојанство и достојанство грађана. Мислим да овај састав ВСТВа и уз формирање јединице за интегритет неће постићи боље резултате.

Еуропска комисија тврди како се предуго чека на реформе правосуђа, те како је “стање правосудног сустава разлог за забринутост”. На реформе позивају и чланови ПИК-а с којима је разговарао судац Бранко Перић.

БРАНКО ПЕРИЋ, судац Суда Босне и Херцеговине

Па говорио сам оно што увијек говорим већ неколико година да је стање правосуђа све горе и горе. Да имамо систем који није способан да управља правосудним системом. Да је данас правосуђе систем без резултата. Да је систем којег разара интерна корупција. Да је под политичким притиском и да не
видим никакву перспективу.

Реформа правосуђа у Босни и Херцеговини траје од 2003. године и до сада су, према подацима Транспаренцy Интернатионала Босне и Херцеговине, бројни донатори, међу којима преовладава Еуропска унија, у њу уложили око 50 милијуна еура.

РЕИНХАРД ПРИЕБЕ, неовисни правни стручњак

Када сам се вратио у Босну и Херцеговину након више од десет година, морам бити искрен, врло сам фрустриран због недостатка прогреса у посљедњих 15 година. Многе ствари које читам сада су потпуно идентичне са брифинзима које су моје колеге писали у раним 2000.

Године пролазе, милијуни се троше, реформе недостају. Недостатак посвећености владавини права, фундаментални је проблем Босне и Херцеговине, за коју се не назире свјетлија будућност.