Сједињене Америчке Државе (САД) саопштиле су да су се договориле да учествују у индиректним нуклеарним преговорима који почињу сљедеће недеље са Ираном.

Портпарол Стате Департмента Нед прајс навео је да засада неће бити никаквих директних разговора са Ираном, те да ће се САД уместо ангажовати у разговорима са “европским, руским и кинеским партнерима”.

“Ти разговори ће бити фокусирани на идентификацију питања која су повезана са међусобним повратком у склад са нуклеарним споразумом из 2015. године”, рекао је Прајс.

Дипломатија ће бити усредсређена на радне групе које ће формирати ЕУ са осталим учесницима у Заједничком свеобухватном акционом плану (ЈКПОА), укључујући Иран.

“Примарна питања о којима ће се разговарати су нуклеарни кораци које би Иран требало да предузме да би се вратио у складу са условима ЈКПОА и кораци за ублажавање санкција које би Сједињене Америчке Државе морале да предузму да би се вратили у усклађеност”, рекао је Прајс.

Иако администрација Џо Бајденa тренутно не предвиђа одржавање било каквих директних разговора са Ираном, Прајс је рекао да САД “остају отворене за ту идеју”.