Иако су власти у Федерацији БиХ најавиле да би прве дозе вакцина у Босну и Херцеговину требале стићи данас, то се ипак није десило. Тачан датум и количину вакцина која ће доћи, барем званично, не зна нико у држави.

Министарство цивилних послова послало је писмо Глобалној алијанси за вакцине да смо спреми за прихват Фајзерове и Модернине вакцине. Из ове међународне организације за БХТ1 кажу да је достава вакцина тек у фебруару.

Оно што смо сазнали јесте да прије средине фебруара вакцине неће бити достављене у нашу земљу. Ту нам је информацију данас потврдила Глобална алијанса за вакцине.

Иначе, данас је и посљедњи дан за слање захтјева за набавку вакцина и баш данас је наше Министарство цивилних послова упутило тај захтјев. Из Глобалне алијансе за вакцине нису могли прецизирати која ће вакцина када тачно бити расподјељена, али се претпоставља да ће, за почетак, бити набављена Фајзерова, а потом и Модернина цјепива.

Додатан је проблем што уређење наше државе не олакшава овакве захтјевне и комплициране процедуре, па се још чека на састанак, а онда и на одлуку Вијећа министара како би се започели преговори с компанијама за производњу и дистрибуцију вакцина. Само министарство нема тих надлежности.

„Предвиђамо да ћемо моћи свакој економији која судјелује пружити прву траншу довољну да заштити приближно три посто становништва у првој половини 2021. године. Овај процес могао би започети већ у вељачи, чекајући повољне регулаторне резултате и спремност здравствених система и национални регулаторни системи у појединачним економијама судионицама“, саопћио је ГАВИ.

АНКИЦА ГУДЕЉЕВИЋ, министрица цивилних послова БиХ

„Директни преговори, то стално говорим, Министарство цивилних послова нити у свом плану и програму нити у свом прорачуну нема предвиђена средства за набавку цјепива. То је предувјет. Не могу ја преговарати о цијени, количини, добављачу, а други плаћају“.

Иако вакцине још нису на видику, позитивна је ствар да је, захваљујући УНИЦЕФ-у БиХ, у току набавка два фрижидера ултрахладног ланца који имају запремину од 500 литара по фрижидеру те имају могућност похране 175 хиљада доза вакцина по фрижидеру. Та се испорука очекује крајем овога мјесеца.

НИНЕТА ПОПОВИЋ, гласноговорница УНИЦЕФ-а БиХ

„Поред тога, допремамо и шест додатних фрижидера, исто тако ултрахладни ланац са могућношћу похрањивања вакцина на -80⁰Ц, нешто мање запремине – од 380 литара и са могућношћу складиштења око 132 хиљаде доза. Ова испорука, након што дође у БиХ, бит ће дистрибуирана ентитетским заводима за јавно здравство који ће послије одлучити о даљем смјештају тог хладног ланца“.

У згради Федералног завода за јавно здравство, бит ће допремљене и складиштене вакцине против коронавируса. Из овог нам је завода поручено како је све спремно за прихват – и фрижидера и вакцина кад год буду стигле.