Из Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине и даље без одговора када ће провести анализу руске вакцине “Спутњик В”, чије су прве дозе путем интервентног увоза за Републику Српску стигле на сарајевски аеродром. Сазнајемо да захтјев још нису ни добили. Од процедура одобравања зависе и план и вријеме почетка вакцинације.

Прве дозе руске вакцине „Спутњик В“ које су стигле у БиХ представљају подлогу за анализирање и контролу серије и биће у карантину све док не добију потребно одобрење. Од процедура одобравања зависи и вријеме почетка вакцинације. У Институту за јавно здравство РС очекују да би процес анализе за коју је надлежна Агенција за лијекове БиХ требао бити завршен за 15-ак дана.

“Паралелно са тим ће се радити интервентни увоз, када се заврши процедура јавне набавке. Tо је да тако кажем корак који је урађен да би се на што бржи начин убрзао процес саме контроле серије и како би вакцина што прије била спремна”, рекао је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС.

Приоритет при вакцинисању имаће здравствени радници у Цовид одјељењима. Из Републике Српске најавили су да у другој половини фебруара очекују 200 000 доза руских вакцина и још толико у првој половини марта. Количине су довољне за 200 000 становника.

“Оно што је уобичајено у овој пракси је да се увијек шаље мањи контигент вакцина у првој количини јер морамо проћи одређене процедуре када су у питању увоз саме вакцине у неку државу. Овдје конкретно значи да је потребно урадити контролу квалитете саме серије”, истиче министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Из Агенције за лијекове и медицинска средства данас нису званично договорили на наше упите. Незванично сазнајемо да још увијек нису запримили захтјев и потребну документацију да би се приступило анализи, али да су, чим то буде затражено спремни кренути са испитивањем.

У Федералном министарству здравства поручили су да се држе договореног принципа са недавног састанка премијера и ресорних министара, а на основу којег је Министарство цивилних послова објединило исказане потребе за директну набавку вакцина. Одговори произвођача још се чекају.