У оквиру 14. Међународног филмског фестивала “Први кадар” у Културном центру Источно Ново Сарајево је премијерно, прије званичне премијере у Београду, приказан играни филм “Име народа”, у режији Дарка Бајића.

Филм, чији је продуцент Лазар Ристовски, говори о Светозару Милетићу, угледном адвокату, члану угарског парламента и доживотном борцу за права и независност Срба у аустроугарској Војводини.

“Након што је више пута политички осуђиван, његову борбу настављају његова ћерка, прва жена – новинар у Србији – Милица Милетић и Јаша Томић, Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци, који ће и прогласити присаједињење Војводине Краљевини Србији 1918. године. Ово је прича о њима и њиховој борби”, рекао је директор Фестивала Витомир Митрић.

Главне улоге у овом историјско-биографском филму тумаче Љубомир Бандовић, Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић, Драган Петровић Пеле, Радован Вујовић, Ана Франић, Иван Бекјарев и други.

Филмски караван “Првог кадра” од данас борави у Зворнику, гдје је за 16.00 часова, у оквиру онлајн “ДокМастерКласа”, заказана филмска школа о теми “Историја филма, са посебним освртом на развој документаризма – Стварност у документарном филму”, а предавач ће бити Јелена Раденовић.