Синдикати и радници данас су широм свијета обиљежили Први мај, тражећи на улицама бољу заштиту радника чија су радна мјеста и економска позиција погођени кризом изазваном пандемијом коронавируса.

Маске за лице које су носили многи учесници марша биле су подсјетник на то колико се живот промијенио од првомајских маршева 2019. године.

У Француској је на улице изашло неколико хиљада људи који су носили транспаренте и заставе, а у Паризу и Лиону дошло је до сукоба полиције и демонстраната. Локални медији преносе и да је полиција на демонстранте бацила сузавац.

У Индонезији, највећој економији југоисточне Азије, више хиљада људи је на улици изразило незадовољство новим законом о радним местима за који критичари кажу да ће угрозити права радника како би држава створила услове за привлачење више инвестиција.

Демонстранти у Џакарти су на улици направили импровизоване гробове који су симболизовали “безнађе” тамошње радне снаге, а маршеви су одржани у још око 200 градова.

Неколико синдикалаца у Турској је данас положило вијенце на истанбулском тргу Таксим, али је приведено 212 људи и спријечено веће окупљање.

Скупови су одржани и у Мадриду, Берлину, Бечу и другим свјетским метрополама, а у неким државама због епидемиолошких мјера и ограничења окупљања били су знатно мање посјећени него раније.

У Русији се окупило окупило само неколико стотина људи на полагању виенаца у Москви.

И у Италији, другу годину заредом Први мај прошао је без уобичајених великих маршева и рок концерата.