Међународни празник рада, 1. мај, у Босни и Херцеговини па и главном граду Сарајеву, обиљежава се знатно другачије него што је то био случај претходних година.

Мјере уведене у циљу спречавања ширења коронавируса, мјесец поста за муслимане и јутрошње неповољне временске прилике разлози су због којих су популарна сарајевска излетишта данас празна и без традиционалних уранака.

Ранијих година на излетиштима су се окупљале веће групи излетника уз неизоставан роштиљ док је ове године ситуација значајно другачија.

Тек понеко је одлучио искористити вријеме на свјежем зраку поштујући прописане мјере у циљу спречавања вируса којим је у свијету заражено више од 3,26 милиона људи.

Посјетиоци се крећу у мањим групама, а за провођење мјера брину се припадници Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

На улицама у центру града, које иначе врве пролазницима, у доба пандемије значајно је мање пролазника.

Поред тога, у Федерацији Босне и Херцеговине од 1. до 3. маја на снази је полицијски сат у периоду од 22 до 05 сати. Уједно, на снази је и забрана окупљања више од пет особа.

Забрана кретања за вријеме празника на подручју РС-а траје, од данас у 12 сати до сутра до 5 сати ујутро. Такођер забрана је на снази и од суботе у 12 сати до недјеље у 5 сати ујутро и од недјеље у 12 сати до понедјељка у 5 сати ујутро.

У Федерацији БиХ 1. и 2. мај су нерадни дани.