Вијеће сигурности Уједињених нација (УН) одржаће данас први састанак о сукобу у региону Тиграј, на сјеверу Етиопије.

Састанак је заказан на захтјев Јужне Африке, Нигера, Туниса и Сент Винсента и Гренадина, сазнаје се из дипломатских извора.

Виртуелни састанак биће иза затворених врата и није познато да ли ће му услиједити саопштење.

Премијер Етиопије Абиј Ахмед покренуо је 4. новембра војну офанзиву против снага Ослободилачког фронта народа Тиграја (ТПЛФ) које управљају тим регионом.

Састанак Вијећа сигурности УН најављен је послије изјаве вође у региону Тиграја да су његови људи “спремни да умру”, дан након 72-сатног ултиматума који је издао премијер Ахмед лидерима у Тиграју да се предају.

Више од 40.000 избеглица из Етиопије стигло је у Судан од 10. новембра бјежећи од офанзиве владиних снага у Тиграју, саопштио је јучер Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР).

Агенција УН је навела да дневно у Судан дође више од 3.000 људи и додала да би у наредних неколико мјесеци број избјеглица могао да буде до 100.000 уколико не престану сукоби.

Тиграјци чине пет одсто становника Етиопије, али већ дуго имају значајан утицај у земљи. ТПЛФ је доминирао политиком и снагама безбједности од 1991. до 2018. када је изабран Ахмед, послије чега је ослабила њихова моћ.